Nyhetsbyrå: USAs allierte inngår avtaler med al-Qaida i Jemen

En al-Qaida-logo på et skilt i Jaar i den sørlige delen av Jemen i 2012. Jaar og flere andre jemenittiske byer ble i en periode styrt av al-Qaida-krigere som erobret byene i 2011. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
En al-Qaida-logo på et skilt i Jaar i den sørlige delen av Jemen i 2012. Jaar og flere andre jemenittiske byer ble i en periode styrt av al-Qaida-krigere som erobret byene i 2011. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den USA-støttede saudi-ledede koalisjonen i Jemen har gjentatte ganger inngått hemmelige avtaler med al-Qaida, ifølge nyhetsbyrået AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedforklaringen er at al-Qaida ofte kjemper på samme side som USAs allierte i krigen i Jemen.

USA støtter Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som kjemper mot de sjiamuslimske Houthi-opprørerne. De antas å motta støtte fra Iran.

Også de sunnimuslimske ekstremistene i al-Qaida slåss mot houthiene. Al-Qaidas avdeling i Jemen – kjent under forkortelsen AQAP – regnes som en av nettverkets farligste grupperinger.

I denne situasjonen har den saudi-ledede koalisjonen flere ganger inngått avtaler med AQAP, ifølge nyhetsbyrået AP. Koalisjonen skal ha latt AQAP-krigere slippe unna med våpen og stjålne penger.

Kilder i Jemen hevder USA i slike situasjoner har unnlatt å angripe AQAPs styrker med droner.

Militser og krigsherrer

APs journalister har undersøkt saken over lengre tid og intervjuet et stort antall kilder. Blant dem er medlemmer av jemenittiske sikkerhetsstyrker, militsledere og fire medlemmer av AQAP.

Konflikten i Jemen er kompleks og omfatter en mengde militsgrupper, fraksjoner, krigsherrer og stammer. AQAPs krigere har etter hvert fått tette bånd til flere av de andre aktørene i krigen.

Offisielt forsøker USA å bekjempe AQAP – og amerikanerne har gjennomført en lang rekke droneangrep mot medlemmer av al-Qaida-grupperingen.

Men parallelt med kampen mot AQAP pågår krigen mot houthiene. Og den prioriteres nå høyere, ifølge analytikeren Michael Horton ved det amerikanske forskningsinstituttet Jamestown Foundation.

– Mye bekymring

– Folk i det amerikanske militæret er åpenbart klar over at mye av det USA gjør i Jemen, hjelper AQAP. Og det er mye bekymring rundt det, sier Horton.

Men Gulf-landene og USA oppfatter houthienes opprør som en brikke i et større spill hvor Iran forsøker å dominere stadig større deler av Midtøsten. En slik utvikling ønsker både araberne og amerikanerne å forhindre.

I tillegg til at den saudi-ledede koalisjonen skal ha inngått avtaler med AQAP, er opprørere med tilknytning til AQAP blitt rekruttert til å kjempe for koalisjonen.

Ett eksempel er den islamistiske krigsherren Aheikh Aboul Abbas. Han ble i fjor oppført på USAs terrorliste på grunn av sine forbindelser til AQAP.

Likevel fortsetter Abbas å motta penger fra De forente arabiske emirater, forteller en av krigsherrens medarbeidere. Pengene skal brukes i kampen mot Houthi-opprørerne.

Pentagon avviser

USAs støtte til den saudi-ledede koalisjonen begynte da Barack Obama var president, og har fortsatt etter at Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus.

På spørsmål fra AP avviser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon at de på noen måte medvirker til al-Qaidas virksomhet i Jemen.

En representant for saudiarabiske myndigheter understreker at de bekjemper både ekstremisme og terrorisme. Regjeringen i De forente arabiske emirater – som omfatter Dubai og Abu Dhabi – har ikke besvart nyhetsbyråets spørsmål.

Men kilder på bakken i Jemen tegner et annet bilde av situasjonen.

Abdel-Sattar al-Shamiri, en tidligere rådgiver til guvernøren i byen Taiz, forteller at lokale innbyggere mottok penger og våpen fra koalisjonen for å slå tilbake da houthiene beleiret byen i 2015.

Krigere både fra AQAP og ekstremistgruppa IS kom til byen for å delta i kampen. Al-Shamiri sier han advarte de lokale gruppene mot å rekruttere folk fra al-Qaida.

– Svaret deres var: Når vi står overfor houthiene, vil vi slå oss sammen med djevelen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden