Den franske mesterkokken Joël Robuchon er død

Mesterkokken Joël Robuchon var en av verdens mest kjente kokker. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
Mesterkokken Joël Robuchon var en av verdens mest kjente kokker. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av verdens mest kjente og bejublede kokker, franskmannen Joël Robuchon, er død. Han ble 73 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Robuchon hylles som et gastronomisk geni, og var den i verden som eide flest restauranter med stjerner i Michelinguiden.

Ifølge avisen Le Figaro døde han mandag i Genève i Sveits som følge av kreft.

Robuchon var kjent for sin store oppfinnsomhet og lekenhet i kjøkkenet, og forsøkte stadig å gi sine gjester nye kulinariske opplevelser.

Med sine små intime spisesteder kalt "Atelier" skapte han en revolusjon i restaurantbransjen. Her kunne gjestene sitte ved en disk som omringet kjøkkenet. Det var ikke mulig å reservere bord, og for det meste fantes det ingen vanlige bord.

Målet var å få gjestene til å trives og sørge for at de fikk kontakt med kokken og matlagingen.

Selv om han ikke var fremmed for trøfler, og kaviar var en av hans favoritter, ble maten hans ofte beskrevet som enkel fordi han mente det som regel var nok med tre eller fire ingredienser i hver rett. Målet var å fremheve de ulike smakene, ikke skjule dem.

Robuchon åpnet etterhvert restauranter verden over, fra Las Vegas til Tokyo, noe som ga ham hele 32 stjerner i Michelinguiden i 2016 - noe som var ny rekord.

I år hadde restaurantene hans fortsatt 31 stjerner, hvorav fem var tildelt hele tre stjerner hver.