Flere hus brant på øy i Göteborgs skjærgård

Helikoptre i gang med slukking på Björkö utenfor Göteborg søndag.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix
Helikoptre i gang med slukking på Björkö utenfor Göteborg søndag. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En brann herjet søndag kveld på øya Björkö i Göteborgs skjærgård, hvor mellom fem og ti hus ble tatt av flammene. Ingen personer skal være skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alarmen gikk rett før klokka 18. En stor røyksøyle steg opp fra øya, og folk ble oppfordret til å evakuere umiddelbart søndag kveld. Situasjonen ble raskt uoversiktlig og 20.20 var brannområdet 600 ganger 350 meter stort.

– Det startet som en gressbrann og har siden spredt seg. Jeg har ikke helt oversikt over situasjonen, det er litt kaotisk akkurat nå, sa Daniel Lyckelid fra svensk redningstjeneste.

På direkte spørsmål kunne ikke Lyckelid svare på om alle husene var tømt for folk.

– Jeg kan ikke svare 100 prosent sikkert på det.

Kontroll

Noen timer senere ble det opplyst at brannen var under kontroll og at brannvesenet drev med etterslukning. Omfanget av ødeleggelsene er foreløpig ikke kjent. Mellom fem og ti hus brant, ifølge redningstjenesten.

Ingen personer skal være skadd, ifølge pressetalsperson ved politiet, Hans Lippens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg vil ta et lite forbehold her, flere kan sikkert ha blitt påvirket av den kraftige røyken, sier han til SVT.

Brannen kan ha startet som følge av en nødrakett fra en båt.

– Vi har mottatt meldinger om at en nødrakett skutt ut fra en båt har gått inn på land og satt fyr på gress og annet, sier Lippens.

Øya Björkö er drøyt fem kvadratkilometer stor, og det bor omkring 1.500 mennesker der. Bilder i svenske medier viste store mengder røyk som stiger opp fra en skog på øya.

Ulykke startet brann

Også utenfor Uddevalla, noen mil lenger nord, oppsto en brann i terrenget søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen startet med en trafikkulykke. To personbiler og en bobil var involvert i kollisjonen i 13-tiden.

Bobilen begynte å brenne, og flammene spredte seg raskt til terrenget. Noen timer senere meldte brannmannskapene at de ikke hadde kontroll og at slukningsarbeidet pågikk på fire fronter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Evakuering

Kraftig røyk drev i retning Trollhättan, og myndighetene ba alle folk i området om å gå innendørs og lukke dører og vinduer og stenge ventilasjonsanlegg. En rekke personer ble i tillegg bedt om å evakuere.

På kvelden ble det opplyst at det ikke lenger var åpen ild i skogsområdet. Slukningsarbeidet var likevel ventet å pågå i flere dager.

Lenger nord i Sverige har flere områder vært rammet av store skogbranner i løpet av sommeren. En brann i nærheten Ljusdal var den største i landet i moderne tid.

Tørke og rekordhøye temperaturer har bidratt til spredning av flammene og skapt svært høy brannfare både i Sverige og Norge i sommer.