Venezuela: – Seks pågrepet etter drone-attentat

Eksplosjonene i Caracas ble utløst mens president Maduro (i midten) holdt en tale. Hans kone Cilia Flores rykket til og kikket opp etter det første smellet. Foto: Venezolana de Television / AP / NTB scanpix
Eksplosjonene i Caracas ble utløst mens president Maduro (i midten) holdt en tale. Hans kone Cilia Flores rykket til og kikket opp etter det første smellet. Foto: Venezolana de Television / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks mennesker er pågrepet i Venezuela etter det regjeringen slår fast var et mislykket droneangrep på president Nicolás Maduro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenriksminister Luis Reverol beskriver hendelsen som et terrorangrep og de pågrepne som terrorister og leiemordere.

To eksplosjoner ble utløst nær en militærparade hvor Maduro talte i Venezuelas hovedstad Caracas lørdag. Maduros regjering sier presidenten og landets øverste militære ledere ble forsøkt angrepet med droner utstyrt med eksplosiver.

– Dette var et forsøk på å drepe meg, sa en tydelig rystet Maduro etter hendelsen.

Han advarer om at myndighetene vil være nådeløse i sin behandling av gjerningsmennene. Forsvarsminister Vladimir Padrino López leste søndag opp en erklæring fra landets militære hvor de lover ubetinget lojalitet overfor Maduro.

Venezuelanske opposisjonsledere frykter på sin side at regjeringen skal bruke det antatte attentatet som en unnskyldning for å undertrykke opposisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krasjet i bygning

Sju soldater ble såret i eksplosjonene, og tilstanden er kritisk for tre av dem, ifølge myndighetene. Det er kommet motstridende opplysninger om hva som skjedde, og lokale brannfolk har hevdet at en gassflaske eksploderte i en leilighet i nærheten av paraden.

Flere øyenvitner gir imidlertid beskrivelser av hendelsen som underbygger myndighetenes opplysninger.

En kvinne forteller til nyhetsbyrået AP at hun først hørte en kraftig eksplosjon, og at hun deretter så en drone som traff en bygning og falt i bakken. Så hørte hun en ny eksplosjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet øyenvitne filmet dronen idet den krasjet inn i bygningen. Eksplosjonen som deretter ble utløst, skal ha startet en brann.

Anklager Santos

Maduro mener høyreradikale venezuelanere og ikke navngitte personer bosatt i Florida sto bak attentatet. I tillegg har han anklaget Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos, som mottok Nobels fredspris i 2016, for å være involvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuela og Colombia har lenge hatt et dårlig forhold, og Santos har i likhet med USA stemplet Maduro som en diktator. Santos uttalte nylig at Maduros «regime må falle».

Colombia avviser anklagene, og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton forsikrer at heller ikke USAs regjering var innblandet.

Økonomisk krise

Forholdet mellom USA og Venezuela har vært anspent i flere tiår. I fjor sa president Donald Trump at han ikke kunne utelukke en «militær løsning» for å håndtere den kaotiske situasjonen i Venezuela.

Det oljerike landet befinner seg i dyp økonomisk krise, og over en million venezuelanere har forsøkt å flytte til nabolandet Colombia i løpet av halvannet år.

Tidligere har Maduro ofte anklaget USA for å planlegge kuppforsøk i Venezuela. Denne gangen har han nøyd seg med å rette pekefingeren mot ikke navngitte personer i Florida, hvor det bor mange eksil-venezuelanere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper president Donald Trump er rede til å bekjempe disse terrorgruppene, sa Maduro etter eksplosjonene i Caracas.

Soldater i T-skjorter

Mens Colombia på det sterkeste avviser Maduros anklager, har en tidligere ukjent venezuelansk væpnet gruppe antydet at den var delaktig i attentatet.

Gruppen som kaller seg «Den nasjonale bevegelsen av soldater i T-skjorter», har kommet med uttalelser hvor de bekrefter at droner med eksplosiver ble brukt mot Maduro.

Dronene ble angivelig skutt ned av soldater før de nådde fram til scenen hvor presidenten befant seg.

– Vi har vist at de er sårbare. Det lyktes ikke i dag, men det er kun et spørsmål om tid, skriver gruppa på Twitter.