Mange døde i jordskjelv i Indonesia:– Åh kjære Gud. Enda ett skjelv. Vær så snill Jord, stopp!

Se video: Jordskjelvet, som hadde en styrke på 7, ble utløst over ti kilometer under bakken nord på øya Lombok Indonesia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet på bekreftede omkomne i jordskjelvet i Indonesia har steget til 142, ifølge lokale myndigheter. Ødelagte veier gjør redningsarbeidet vanskelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En representant for myndighetene i provinsen Vest-Nusa Tenggara, Rosiady Sayuti, forteller om det økte antallet omkomne til TV-stasjonen Metro TV.

Det siste oppdaterte dødstallet fra det indonesiske direktoratet for krisehåndtering er 142. Over 200 har alvorlige skader.

– Det er utfordringer: Veiene ble ødelagt, tre broer fikk også skader, det er vanskelig å nå fram til noen områder, og vi har ikke nok folk, sier direktoratets talsmann Sutopo Purwo Nugroho.

Bygninger kollapset

Jordskjelvet, som hadde en styrke på 7, ble utløst over 10 kilometer under bakken nord på øya Lombok. Det kunne kjennes også på naboøyene Bali, Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air.

Ifølge myndighetene er ødeleggelsene massive, særlig i distriktene Nord-Lombok, Øst-Lombok og Mataram. Til sammen kollapset flere tusen bygninger i jordskjelvet og etterskjelvene søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er foreløpige tall. Vi venter at tallene vil fortsette å stige, ettersom redningsmannskaper ennå ikke har kommet fram til alle områdene og fått oversikt over omfanget, sier Nugroho.

UD jobber med å få oversikt

Utenriksdepartementet (UD) har foreløpig ingen informasjon som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

Fakta om de kraftigste jordskjelvene

* Chile, 1960 (styrke 9,5): 5.700 mennesker omkom i Chile. Skjelvet utløste en tsunami som krevde 130 menneskeliv i Japan og 61 i Hawaii.

* Alaska, 1964 (9,2): Hadde sentrum i et øde område og krevde, medregnet en tsunami, 123 menneskeliv.

* Japan, 2011 (9,1): Jordskjelvet med tsunami krevde 18.500 menneskeliv og ødela et atomkraftverk, noe som førte til den verste kjernekraftulykken på 25 år.

* Indonesia, 2004 (9,1): Jordskjelvet i sjøen utenfor Sumatra utløste en tsunami som kostet 220.000 menneskeliv rundt Indiahavet, 168.000 av dem i Indonesia alene.

* Russland, 1952 (9,0): Et jordskjelv på Kamtsjatka-havøya kostet 2.300 mennesker livet. En tsunami ble registrert så langt borte som Chile og Peru.

* Chile, 2010 (8,8): Skjelvet kostet 450 mennesker livet, men en tsunami ble registrert over hele stillehavsområdet.

* India, Tibet 1950 (8,7): Et jordskjelv i Assam-regionen og tilstøtende deler av Tibet kostet opp til 4.800 menneskeliv.

* Alaska 1965 (8,7): Et jordskjelv rammet Aleutene men gjorde liten skade siden området var ubebodd.

* Alaska 1957 (8,6): Et jordskjelv rammet Aleutene men gjorde liten skade siden området var nesten ubebodd.

* Indonesia 2005 (8,6): Jordskjelvet utenfor Sumatra utløste en tsunami som kostet minst 915 mennesker livet.

* Indonesia 2012 (8,6): Jordskjelvet utenfor Sumatra utløste ingen tsunami, og kun 10 dødsfall ble rapportert i forbindelse med skjelvet.

(Kilde: NTB)

– Vi jobber med å få oversikt over om norske borgere er involvert. Vi oppfordrere norske borgere som er i området til å følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier pressetalsperson Kari Eken Wollebæk i UD til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Evakuerer turister etter jordskjelv på indonesiske ferieøyer

Singapores innenriksminister K. Shanmugam var i Lombok på en sikkerhetskonferanse da jordskjelvet rammet. Han beskriver på Facebook hvordan han opplevde situasjonen da hotellrommet hans i 11. etasje plutselig begynte å riste voldsomt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veggene slo sprekker, det var rett og slett umulig å stå oppreist, skriver han.

Norsk modell opplevde skjelvet

Den halvt norske modellen Chrissy Teigen var på ferie på Bali med ektemannen John Legend og deres to barn da jordskjelvet inntraff. Foto: Chris Pizzello / AP
Den halvt norske modellen Chrissy Teigen var på ferie på Bali med ektemannen John Legend og deres to barn da jordskjelvet inntraff. Foto: Chris Pizzello / AP

Den halvt norske modellen Chrissy Teigen delte sin opplevelse av skjelvet direkte på Twitter fra Bali, der hun er på ferie med ektemannen John Legend og deres to barn. 10,6 millioner følgere. Hennes 10,6 millioner følgere fikk en utfyllende beskrivelse av hvordan det føltes å befinne seg i en feriebolig på stolper mens jordskjelvet var på sitt mest dramatiske: Det føltes som en 15 sekunder lang berg- og dalbanetur.

Også de i alt åtte etterskjelvene skremte Teigen.

– Enten så er det jeg som fremdeles skjelver, eller så er det disse små skjelvene som ikke stanser, skrev hun.

– Enda ett. Åh kjære Gud.

– Enda ett. Lite, men vær så snill Jord, stopp, lyder neste melding.

Også Bali rammet

Bilder viste ødelagte bygninger og infrastruktur både på Lombok og Bali. Flere tusen bygninger har fått skader, ifølge myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

14 etterskjelv er registrert siden det første jordskjelvet. Strømbrudd gjør det vanskelig å få oversikt over situasjonen, opplyser distriktssjefen i Nord-Lombok.

Til tross for skjelvet var flyplassene på de to ferieøyene fortsatt i drift søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om måling av jordskjelv

* Jordskjelvstyrke er et mål på energien som utløses i sentrum av skjelvet.

* I dag bruker de fleste seismologer MMS-skalaen – Moment Magnitude Scale – som er basert på øyeblikksmåling av styrken.

* MMS-skalaen overtok på 1970-tallet for den mer kjente Richters skala. Skalaene gir stort sett samsvarende verdier på mindre skjelv, men MMS-skalaen gir mer pålitelige resultater for de kraftigste skjelvene.

* Begge skalaen er logaritmiske. For hvert hele tall øker energien i skjelvet 31 ganger. Et skjelv på 7,0 utløser 900 ganger mere energi enn et skjelv med styrke 5,0. Et skjelv på 2,0 regnes som det svakeste som kan merkes av mennesker. (NTB)

Lombok og Bali er populære mål for turister. Skjelvet fikk både turister og lokalbefolkning til å løpe ut på gatene på begge øyene.

– Alle løp umiddelbart ut fra hjemmene sine, alle fikk panikk, sier en innbygger i Mataram til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg så på TV da jeg kjente en stor rystelse, sier Harian, en kvinne i Lombok.

– Lampen svaiet, og folk skrek «gå ut». Jeg løp ut i mørket, for strømmen hadde gått, sier hun.

Ingen farlig tsunami

Beboere utenfor et kollapset hus nord på Lombok i Indonesia mandag morgen. Området ble hardt rammet av søndagen jordskjelv og dødstallet er ventet å stige. Foto: Sidik Hutomo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Beboere utenfor et kollapset hus nord på Lombok i Indonesia mandag morgen. Området ble hardt rammet av søndagen jordskjelv og dødstallet er ventet å stige. Foto: Sidik Hutomo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For bare en uke siden omkom 17 personer i et annet jordskjelv i samme område. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1.000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene utstedte søndag et tsunamivarsel som siden ble trukket.

– Vennligst gå opp i høyden, behold roen og ikke få panikk, sa Dwikorita Karnawati, sjefen for Indonesias geofysikkbyrå til lokalt fjernsyn.

Indonesias beliggenhet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svært kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra. Det utløste en gigantisk flodbølge som krevde 220.000 menneskeliv i området, blant dem 168.000 i Indonesia.