Russerne fortsetter presset mot USA

Trump og Putin under en fellespressekonferanse i Helsinki.
Trump og Putin under en fellespressekonferanse i Helsinki. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Hvorfor kalte Trump påstanden om at russerne påvirket utfallet av valgkampen i 2016 en bløff når hele hans etterretningsmiljø mener det er en sannhet? spør Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Torsdag møtte en samlet toppledelse for både det sivile og militære etteretnings- og politimyndighetene i USA pressen. De hadde et klart, samlet budskap:

Russiske myndigheter forsøkte å påvirke presidentvalget i 2016, og russiske myndigheter forbereder seg på å gjøre det igjen ved mellomvalget 6. november i år.

Under et folkemøte i Wilkes-Barre i Pennsylvania kalte president Trump den russiske trusselen mot det amerikanske demokratiet «en bløff». Skarpt i strid med det samlede budskapet etterretningsdirektør Dan Coates uttalte på vegne av de 16 forskjellige etterretningsenhetene som utgjør det amerikanske etterretningsmiljøet bare et døgn tidligere.

Stillingen som etterretningsdirektør ble opprettet for å forsterke koordineringen og samarbeidet mellom etterretningsenhetene, etter at ingen av dem greide å oppdage forberedelsene til angrepene 11. september 2001. Coates tilhører det republikanske partiet og er utnevnt i stillingen av president Trump.

Hvorfor kalte Trump påstanden om at russerne påvirket utfallet av valgkampen i 2016 en bløff når hele hans etterretningsmiljø mener det er en sannhet? Det kan bare Trump selv svare på, men det er mulig å spekulere over om han simpelt hen ikke vil innrømme at russerne hjalp ham til å vinne valget – slik at det ikke bare var hans egen uovertrufne dyktighet som gjorde at han slo Hillary Clinton.

Midt oppe i det spente forholdet mellom amerikanere og russere er det blitt kjent at en kvinnelig, russisk spion hatt sitt daglige arbeid i den amerikanske ambassaden i Moskva i mer enn 10 år.

Amerikansk kontraetterretning skal ha oppdaget henne i 2016 men har latt henne fortsette i «noen måneder» under overvåkning. Hun skal før hun ble oppdaget, ha hatt tilgang til USAs hemmelige tjenesters intranett og e-postsystemer, som ga henne innsyn i strengt hemmelig materiell, inkludert timeplanen for alle reiser for USAs president og visepresident.

Kvinnen skal ha arbeidet for FSB, som er Russlands fremste spionorganisasjon. Hun ble fjernet sist sommer da Kreml forlangte at USA måtte redusere sin stab i den amerikanske ambassaden i Moskva med 750 av de 1200 ansatte.

Samtidig har Facebook oppdaget det de kaller «koordinert, uautentisk oppførsel» på sine nettsider fra medlemmer knyttet til Kreml og som opererer med både falske navn og uriktig informasjon.

Gruppen skal ha hatt 290.000 følgere og skal være knyttet til Kreml gjennom Internet Research Agency (IRA). 32 sider skal nå være fjernet. Dette skal være den samme gruppen som sto bak et større nettverk som ble avslørt i oktober 2017 og som skal ha vært i drift under presidentvalgkampen i USA i 2016 med 126 millioner følgere.

Misbruk av Facebook med falske navn og løgnaktig informasjon synes å være vanskelig for Facebook å holde unna. Den britiske avisen The Guardian stiller et betimelig spørsmål om Mark Zuckerberg snart kan sammenlignes med skaperen av det beryktede monsteret, Frankenstein fra 1818, som ingen klarte å kontrollere.

Facebook er Mark Zuckerbergs monster som har gjort ham mer velstående enn Krøsus og gitt ham et verdensrike med 2,2 milliarder følgere. Monsteret har gitt ham stor makt, men også et betydelig ansvar hvis monsteret kommer i ulage. Facebook er ikke underlagt presseetiske normer eller andre krav om etterrettelighet, og «falske nyheter» florerer. Amerikanske følgere har lagt spesielt merke til hjemmesidene til InfoWars, hvor det blant annet hevdes at skolemassakren i Sandy Hook Elementary School i Newtown i Connecticut aldri fant sted. Massakren fant sted den 14. desember 2012, og 26 mennesker ble drept.

Det er mulig at tilhengerne av president Trump nå føler at etterforskningen som gjelder mulig russisk påvirkning av presidentvalget i 2016, begynner å komme tettere på enn det de liker.

Presidenten blir stadig mer aggressiv i sine påstander om at det ikke har vært noe ulovlig samrøre fra russernes side, og at han ikke har gjort noe galt. Etterforskningsleder Robert Mueller har holdt kortene tett til brystet i de 15 månedene siden hans ettereforskning startet, og det er ennå ikke klart om Trump vil akseptere å stille opp for Mueller og forklare seg. Etterforskningen gjelder mulig russisk påvirkning av det politiske liv i USA, særlig i forbindelse med valgkamp.

I Alexandria like utenfor Washington pågår nå en rettssak mot Trumps tidligere medarbeider Paul Manafort, som var leder av Trumps valgkamp i fem måneder i 2016.

Rettssaken mot Manafort handler verken om valgkampen eller om president Trump direkte, men den handler likevel om begge deler. Den handler først og fremst om hvitvasking av penger fra utlandet og skatteunndragelse av store inntekter. Manafort har hatt enkelte av de største russiske oligarkene (rikmenn) som sine klienter, blant annet han som skulle bli president i Ukraina, Viktor Janukovytsj, som også hadde nær kontakt med Russlands president Vladimir Putin.

En av dem som sannsynligvis skal vitne mot Manafort, er hans tidligere forretningspartner Rick Gates, som har innrømmet sin del av skatteunndragelsene og vil samarbeide med anklageren. Det er stor spenning ved om Gates vil benytte anledningen til å fortelle det han vet om andre forhold som kan være interessante også utenfor Manafort-saken og som kan avdekke andre forhold i Russergate - etterforskningen av den russiske innblandingen i valgkampen.

Mer interessant enn både Manafort og Rick Gates, er det naturligvis at Russergate strammes til – og Trump og hans folk nå fører en mer aktiv forsvarskampanje enn noen sinne.

Særlig har hans personlige advokat Rudy Giuliani nå anlagt en svært konkret tone. Han forsøker å utnytte det han tror er Trumps solide tilhengere i hans velgerbase: Den hvite middelklassen særlig på landsbygda og i tradisjonelle industristrøk i Midt-Vesten.

Trumps medarbeidere gjør det de kan for å piske opp stemningen i favør av Trump – og hevder at alle som misliker presidenten, gjør det på grunnlag av falske påstander og bløff. Mediene – særlig CNN og New York Times får hovedskylden for dagens uro. Trump og hans folk hevder at «journalistene er folkets fiender» som produserer «fake news» og at all den kritikken Trump får er høyst urettferdig.

Giuliani har lagt om stilen på Trumps vegne. Han forsøker nå å overlate ansvaret til velgerne og sier: «Hvis dere gir Trump god nok støtte i tiden framover, vil han kunne fortsette. Men hvis han mister folkets støtte, vil han lettere kunne tape en riksrettssak. Og det kan føre til at presidenten må gå».

Trump er ikke på valg i mellomvalget til høsten, men han vil utvilsomt holde en rekke folkemøter på vegne av republikanske kandidater foran valget i november. Det er høyst usikkert om Mueller vil la seg påvirke hva velgerne mener om sin president, men riksrett en politisk prosess som vil kunne avgjøres av det partiet som får makten i Kongressen.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 En person skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd
Siste nytt
21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeEn person skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd
Populært