USA kritiserer regjeringens voldsbruk i Zimbabwe

Fredag jaget politiet vekk reportere fra en pressekonferanse med opposisjonsleder Nelson Chamisa, som ikke har akseptert nederlaget, og som mener Emmerson Mnangagwa jukset til seg seieren. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
Fredag jaget politiet vekk reportere fra en pressekonferanse med opposisjonsleder Nelson Chamisa, som ikke har akseptert nederlaget, og som mener Emmerson Mnangagwa jukset til seg seieren. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter mener presidentvalget i Zimbabwe har fått en stygg ripe i lakken som følge av sikkerhetsstyrkenes bruk av vold mot demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens valgobservatørene ennå jobber med sin endelige rapport etter presidentvalget i Zimbabwe, kaller talsperson Heather Nauert i USAs utenriksdepartement regjeringens voldsbruk «uproporsjonal».

– Dessverre har Zimbabwes suksess med å gjennomføre et fredelig valg åpent for internasjonale observatører blitt overskygget av vold og sikkerhetsstyrkenes uproporsjonale bruk av dødelig makt mot demonstranter, sier hun i en uttalelse.

Emmerson Mnangagwa, som tilhører regjeringspartiet ZANU-PF, ble torsdag kveld utpekt til vinner av valget. Ifølge valgkommisjonen fikk opposisjonens kandidat Nelson Chamisa 44,3 prosent av stemmene i valget, mens Mnangagwas oppslutning var på 50,8 prosent – 0,8 prosent over grensa for å unngå en ny valgrunde.

Valget har ført til voldsomme opptøyer i Zimbabwes hovedstad Harare. Chamisa og hans parti MDC mener de kan bevise valgjuks og hevder en forfalskning av valgresultatet var årsaken til at det tok lang tid for valgkommisjonen å offentliggjøre tallene.

– Vi oppfordrer alle politiske ledere til å vise storsinnethet ved seire og være yndige ved nederlag, sier Nauert.