AP: USA foreslår tiltak for å få fart på humanitær hjelp i Nord-Korea

Av Nord-Koreas 25 millioner innbyggere antas det at 10 millioner har behov for humanitær hjelp. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Av Nord-Koreas 25 millioner innbyggere antas det at 10 millioner har behov for humanitær hjelp. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-administrasjonen vil foreslå en rekke tiltak for å unngå at humanitær hjelp i Nord-Korea blir forsinket som følge av FN-sanksjonene mot landet, ifølge AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vil foreslå ti spesifikke unntak fra FNs sanksjoner, slik at medlemsland og ikke-statlige organisasjoner får en lettere vei inn i Nord-Korea.

Omkring 10 millioner nordkoreanere trenger mat og annen humanitær bistand, ifølge FN. På grunn av matmangel antas 20 prosent av barna i landet å være underernært.

Etter å ha besøkt Nord-Korea i juli, uttalte FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock at den humanitære hjelpen i landet lider av betydelige forsinkelser. Årsaken er de strenge FN-sanksjonene Nord-Korea er underlagt som følge av sitt atomprogram.

I sitt nye forslag, som ifølge AP vil bli oversendt alle de 197 FN-landene mandag, peker Trump-administrasjonen på ti områder som kan lette arbeidet for organisasjoner som driver med humanitær hjelp. Det skal blant annet dreie seg om de strenge kravene til beskrivelser av alle varer som fraktes inn i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil USA understreke at de fremdeles støtter FNs strenge sanksjoner fram til Nord-Korea har gjennomført en fullstendig atomnedrustning, ifølge nyhetsbyrået.

Fordi humanitærhjelp er svært tidssensitivt, vil FNs komité for sanksjoner mot Nord-Korea behandle forslagene så raskt som mulig, skriver AP. Komiteen har flere ganger understrekt at de ønsker å lette prosessen for humanitærhjelp, så lenge det ikke går på akkord med sanksjonene.