Hetebølge gjør stor skade på avlinger i Nord-Korea

Ledelsen i Nord-Korea, her ved nåværende diktator Kim Jong-un, har i flere tiår fått kritikk for å prioritere landets militærstyrke framfor å forsørge sitt folk. Det har gjort landet sårbart for tørke og andre naturkatastrofer. Foto: AP / NTB scanpix.
Ledelsen i Nord-Korea, her ved nåværende diktator Kim Jong-un, har i flere tiår fått kritikk for å prioritere landets militærstyrke framfor å forsørge sitt folk. Det har gjort landet sårbart for tørke og andre naturkatastrofer. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordhøye temperaturer har påført Nord-Koreas avlinger store skader i sommer. Regimet i det fattige landet ber innbyggerne om hjelp for å redde stumpene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nord-Koreas hovedstad Pyongyang ble det målt 37,8 grader onsdag. Dette var ny rekord, og statlig nordkoreansk TV melder at varmen har «gjort skade» på landets økonomi, uten å si noe mer konkret om omfanget.

Den statlige avisen Rodong fulgte opp med en leder torsdag, der de skrev at det «å forhindre mer skade på jordbrukssektoren i Nord-Korea er en ekstremt viktig og presserende oppgave».

– Folk på landsbygda rundt om i landet melder om skader på avlingene sine, inkludert ris og mais, på grunn av ekstremt høy temperatur og tørke, skrev avisen.

Nord-Korea har en skjør økonomi og har flere ganger blitt fordømt av verdenssamfunnet for å ha prioritert militæret og utvikling av atomvåpen framfor å brødfø innbyggerne.

Landet har tidligere vært rammet av omfattende sultkatastrofer, og det anslås at mellom 100.000 og en million mennesker døde som følge av sult på midten av 90-tallet. Situasjonen har bedret seg de siste årene, men landet er fortsatt sårbart som følge av mangel på infrastruktur, avskoging og tiår med statlig vanstyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Koreahalvøya og Japan har i sommer vært hardt rammet av en glohet varmebølge. I Nord-Koreas rikere naboland Sør-Korea meldes det at gårdeiere har mistet over 3 millioner husdyr, at antallet varmerelaterte dødsfall er fem ganger over normalen, og at prisene på grønnsaker er doblet som følge av reduserte avlinger.

I Japan er nærmere 70 mennesker er bekreftet døde som følge av heteslag eller andre varmerelaterte sykdommer.