Zimbabwes president vil granske drap på demonstranter

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa vil ha en uavhengig gransking av onsdagens demonstrasjoner i Harare. Tre ble drept da soldater skjøt med skarpt mot demonstrantene. Foto: AP / NTB scanpix
Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa vil ha en uavhengig gransking av onsdagens demonstrasjoner i Harare. Tre ble drept da soldater skjøt med skarpt mot demonstrantene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Zimbabwes sittende president Emmerson Mnangagwa sier han vil ha en uavhengig gransking av valguroen onsdag, der tre mennesker ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskingen er et forsøk på å løse uenighetene på fredelig vis, uttalte presidenten onsdag.

– Vi tror på åpenhet og ansvarlighet, og de ansvarlige må identifiseres og bringes for rettsapparatet, sier Mnangagwa.

Regjeringen er i kontakt med opposisjonspartiet MDCs leder Nelson Chamisa, sier han videre.

MDC-tilhengere samlet seg onsdag i gatene i Harare, der de beskyldte Mnangagwa og det sittende regjeringspartiet ZANU-PF for å jukse til seg seieren i presidentvalget. Tre ble drept da soldater skjøt med skarpt mot demonstrantene.

Onsdag holdt Mnangagwa MDC-ledelsen ansvarlig for opptøyene.

Også torsdag var både hæren og opprørspolitiet synlig til stede i Harares gater. De vanligvis travle gatene var nærmest tømt for folk, og butikker ble holdt stengt, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Samtidig lar de endelige resultatene etter presidentvalget mandag fortsatt vente på seg, men ifølge Zimbabwes statlige kringkaster ZBC er det klart at ZANU-PF har vunnet to tredels flertall i nasjonalforsamlingen. Partiet har dermed full kontroll over forsamlingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden