Valguro krever liv i Zimbabwe

Én person er så langt drept i sammenstøt mellom opposisjonstilhengere og politi i Zimbabwe. Foto: AP / NTB scanpix
Én person er så langt drept i sammenstøt mellom opposisjonstilhengere og politi i Zimbabwe. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Zimbabwe har skutt mot demonstranter som hevder at myndighetene prøver å jukse til seg seieren i presidentvalget. Én person er drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to dagers venting på valgresultatet fikk tilhengere av opposisjonspartiet MDC nok og samlet seg til store protester i hovedstaden Harare onsdag. Demonstrantene beskylder sittende president Emmerson Mnangagwa og regjeringspartiet ZANU-PF for utbredt valgfusk.

Etter kort tid tok opprørspolitiet i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstrantene. Deretter begynte politiet å skyte mot demonstrantene med gummikuler, forteller nyhetsbyrået AFPs reporter på stedet.

Også hæren er sendt ut i Harare for å prøve å spre demonstrantene, som flere steder har satt fyr på biler og bildekk.

– Ikke styr politikken gjennom geværer. Vær så snill, vi ber dere, trygler zimbabwere på et videoopptak.

Mnangagwa ber på sin side demonstrantene roe seg.

Utsettelser

Samtidig lar valgresultatet vente på seg. De første resultatene var lovet tirsdag ettermiddag, deretter onsdag kl. 12.30, men ved 15-tiden onsdag var utfallet fortsatt ukjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både MDC-leder Nelson Chamisa (40) og Mnangagwa erklærte allerede tirsdag seier i presidentvalget.

De stadige utsettelsene kan tyde på at resultatet blir manipulert til Mnangagwas fordel, mener Norsk Folkehjelp-rådgiver og Zimbabwe-ekspert Nina Tawanda.

Hun påpeker at det aldri tidligere vært et valg i Zimbabwe uten at valgfusk har skjedd og levner opposisjonspartiet MDC liten sjanse til å vinne.

– Naivt

– Den statlige valgkommisjonen ZEC, som regnes for å være regjeringspartiet ZANU-PFs forlengede arm, utsetter og ser ut til å porsjonere ut valgresultatet. Historien viser at de gjør dette når de ser at det er ting som må «rettes på», sier Tawanda til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spørsmålet vi må stille oss, er hvorfor det ikke skulle jukses denne gangen. Det vil være naivt å tro at Mnangagwa skulle reformere seg ut av sin maktposisjon, sier Tawanda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mnangagwa tok makten i et militærkupp i november i fjor.

Sikret flertall i nasjonalforsamlingen

Samtidig er det allerede klart at ZANU-PF har sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen i Zimbabwe.

Ifølge den statlige valgkommisjonen har tidligere diktator Robert Mugabes parti sikret seg minst 110 representanter i nasjonalforsamlingen, mens MDC har fått 41 representanter. Det gjenstår å fordele de 57 siste plassene i forsamlingen.

EUs observatører, som er på plass i Zimbabwe for første gang siden 2002, kom tirsdag med sin vurdering av hvordan valget har foregått.

EU-kritikk

Selv om det politiske klimaet sammenlignet med tidligere valg er forbedret, er observatørenes foreløpige konklusjon at prosessen har sviktet på flere sentrale områder.

Blant annet har ikke kandidatene fått drive valgkamp på like vilkår, og mangel på tillit har preget prosessen.

– Observatører har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfriheten gjennom tilskyndelser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjeringspartiet, uttalte lederen for EUs observatørkorps Elmar Brok på en pressekonferanse onsdag.