Libyas kystvakt stanset 300 i Middelhavet

Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den libyske kystvakten opplyser å ha stanset nærmere 300 migranter i tre gummibåter som var på vei mot Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en talsmann for kystvakten var det 292 mennesker om bord i båtene, blant dem 42 kvinner og ti barn, som ble fraktet til en flyktningleir i Tajoura.

Nasjonaliteten er ikke kjent, og det er også uklart hvor mange av dem som var på flukt fra krig og overgrep og håpet å kunne søke asyl i Europa.

57.571 flyktninger og migranter har lyktes med å krysset Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa i år, og dette er under halvparten så mange som i samme periode i fjor, viser statistikk fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). 1.514 har mistet livet i forsøket.

18.392 mennesker har tatt seg over Middelhavet fra Libya til Italia i år, og dette er en nedgang på over 80 prosent fra samme periode i fjor.

Italia har rustet opp den libyske kystvakten og libyske militsgrupper, som bruker hardhendte metoder for å hindre mennesker fra å legge ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har slått fast at det er en reell fare for at de som returneres til Libya, utsettes for mishandling i overfylte leire, og IOM har advart mot det samme.

Amnesty International og den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam anklager EU og Italia for å være delaktige i tortur og mishandling av tusenvis av flyktninger og migranter i Libya, som følge av avtalene de har inngått med myndighetene i Tripoli og andre libyske aktører for å stanse trafikken over Middelhavet.