UD ber Israel forklare bording av norsk båt

Markeringen til støtte for den norske båten Kårstein utenfor Utenriksdepartementet mandag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Markeringen til støtte for den norske båten Kårstein utenfor Utenriksdepartementet mandag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utenriksdepartementet har bedt israelske myndigheter klargjøre på hvilket grunnlag de grep inn mot den norske fiskebåten Kårstein med Gaza-aktivister om bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18 av aktivistene sitter fortsatt fengslet etter at båten ble bordet av israelske soldater. To av dem har startet sultestreik, opplyser organisasjonen Ship to Gaza Norway i en pressemelding tirsdag.

Samtidig er to Al Jazeera-journalister løslatt, ifølge organisasjonen. Fra før er det kjent at to israelske borgere er løslatt.

Blant de norske aktivistene er bystyremedlem Mikkel Grüner (SV) fra Bergen og nestleder Gerd von der Lippe i Ship to Gaza Norway.

Stanset i internasjonalt farvann

Søndag ble Kårstein, som seiler under navnet Al Awda («Tilbakekomsten»), stanset av den israelske marinen i internasjonalt farvann 53 nautiske mil fra Gazastripen. Kårstein hadde medisinsk utstyr og aktivister fra en rekke land om bord.

Toktet føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden av den lille palestinske enklaven lengst øst i Middelhavet.

Bakgrunn: Norske aktivister fengslet i Israel

Bes klargjøre hendelsesforløpet

De pågrepne aktivistene ble brakt til Givon-fengselet i Ramla.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Tel Aviv har besøkt de fengslede norske borgerne og yter konsulær bistand i tråd med rammer gitt av Stortinget, opplyser kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

– Ambassaden i Tel Aviv har kontakt med israelske myndigheter i tilknytning til saken. Vi har bedt israelske myndigheter klargjøre hendelsesforløpet og på hvilket grunnlag de mener seg berettiget til å gripe inn overfor fartøyet, fortsetter kommunikasjonssjefen.

Den israelske ambassaden i Norge har omtalt båten og aktivistenes handlinger som en «politisk provokasjon».

Bakgrunn: Norsk båt stanset på vei til Gaza

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært