Dyster drapsrekord i Mexico

Mexico satte en dyster drapsrekord i fjor, noe som først og fremst var et resultat av brutale bandekriger mellom ulike narkotikakarteller. Her forbereder Isabel Osorio Luna korsene til gravstedene til seks familiemedlemmer, blant dem fire barnebarn, som ble drept av Zeta-kartellet i delstaten Veracruz i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
Mexico satte en dyster drapsrekord i fjor, noe som først og fremst var et resultat av brutale bandekriger mellom ulike narkotikakarteller. Her forbereder Isabel Osorio Luna korsene til gravstedene til seks familiemedlemmer, blant dem fire barnebarn, som ble drept av Zeta-kartellet i delstaten Veracruz i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

31.174 mennesker ble i fjor drept i Mexico, som dermed satte en dyster drapsrekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mexicos innenriksdepartement anslo først at det ble begått 29.168 drap i 2017, men landets statistiske sentralbyrå INEGI oppjusterer nå tallet til 31.174.

Det er flere enn noensinne siden Mexico begynte å føre statistikk i 1997, konstaterer INEGI, som henter sine tall fra likhus og offentlige arkiv.

Det forrige toppåret var i 2011 da det ble registrert 27.213 drap i Mexico.

I delstaten Colima på Stillehavskysten steg i fjor drapsraten med 38 prosent fra året før, mens den i Baja California ble nesten doblet.

I Baja California, der grensebyen Tijuana ligger, raser det en bandekrig mellom de to narkotikakartellene Jalisco New Generation og Sinaloa.

Blant verdens farligste

Drapsraten i Mexico var i fjor på 25 per 100.000 innbygger, mot 20 per 100.000 året før. Mexico er dermed på nesten samme nivå som Brasil og Colombia, mens Venezuela topper lista med 89 per 100.000 og El Salvador og Jamaica har rundt 60 per 100.000 innbygger.

Rettsmedisinere jobber med å sikre bevis etter at en kvinne ble funnet drept på en parkeringsplass i Acapulco i juli i år. Ifølge Mexicos statistiske sentralbyrå ble 31.174 mennesker drept i 2017. Foto: Bernandino Hernandez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Rettsmedisinere jobber med å sikre bevis etter at en kvinne ble funnet drept på en parkeringsplass i Acapulco i juli i år. Ifølge Mexicos statistiske sentralbyrå ble 31.174 mennesker drept i 2017. Foto: Bernandino Hernandez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikanske storbyer som Chicago, Detroit og New Orleans er også fortsatt farligere enn Mexico, målt i drapsrate.

De mange drapene er bare del av problemet i Mexico, mener lederen for analyseselskapet EMPRA, Alejandro Schtulmann, som viser til at den generelle kriminaliteten også er sterkt økende i Mexico.

– Landet står midt oppe i en sikkerhetskrise, mener han.

Vage planer

Påtroppende president Andrés Manuel López Obrador, som overtar 1. desember, har lovet kamp mot kriminalitet, blant annet ved å skape nye utdannings- og arbeidsmuligheter for vanskeligstilt ungdom.

Schtulmann mener planene er for vage og mener at den kommende presidenten først og fremst må ruste opp sikkerhetsstyrkene.

– Vi snakker om langsiktige tiltak. Dette kommer ikke til å forsvinne fra en dag til en annen. Hvis det finnes muligheter og det ikke er noen risiko for å bli straffet, vil de kriminelle fortsette å begå ulovlige handlinger, sier Schtulmann.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært