Syriske drusere føler seg sveket av omverdenen

Flere av de over 200 ofrene for IS-angrepene forrige uke ble fulgt til graven her i småbyen Shahba i provinsen Sweida. Bildet er fra aktivistgruppa Sweida News Network SNN på Facebook. Foto: Sweida News Network via AP / NTB scanpix
Flere av de over 200 ofrene for IS-angrepene forrige uke ble fulgt til graven her i småbyen Shahba i provinsen Sweida. Bildet er fra aktivistgruppa Sweida News Network SNN på Facebook. Foto: Sweida News Network via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Druserne i Syria føler seg sveket og overlatt til seg selv fordi ingen kom dem til unnsetning da IS gikk til angrep i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flesteparten av de syriske druserne bor i den sørlige Sweida-provinsen, der både den ytterliggående islamistgruppa IS og al-Qaida fortsatt har et fotfeste.

Syriske regjeringsstyrker, støttet av Russland, har de siste ukene tatt kontroll over store deler av naboprovinsene Daraa og Quneitra og nedkjempet jihadistene der. I et forsøk på å tvinge president Bashar al-Assad til å innstille offensiven, tok IS i forrige uke hevn og angrep druserne i Sweida.

Mange drepte

Rundt 250 mennesker ble drept i en rekke koordinerte angrep og selvmordsaksjoner, og 36 kvinner og barn ble ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bortført.

IS truet med å drepe fangene dersom ikke regjeringsstyrkene og deres allierte stanser offensiven i Sør-Syria, men mandag fortsatt angrepene med full styrke.

IS og opprørsgruppen Khaled Bin Al Waleed, som står IS nær, kontrollerer fortsatt noen små lommer nordøst i Sweida-provinsen, samt noen områder lenger vest, nær grensa til den israelskokkuperte delen av Golanhøydene.

Ekspert: – IS er en tapende organisasjon

Lovet beskyttelse

At verken Russland eller syriske regjeringsstyrker kom druserne til unnsetning da IS angrep i Sweida, opplever de som et stort svik.

Den religiøse minoriteten, som regnes som muslimer, men som i sin religion har elementer fra kristendom og mystisisme, hadde fått løfte om beskyttelse fra Russland, og de hadde også inngått en avtale om delvis avvæpning med president Bashar al-Assads regime.

I bytte lovet druserne å ligge lavt under regjeringsstyrkene offensiv for å gjenerobre kontrollen over det sørlige Syria fra jihadistene.

Aktuelt: Syria protesterer mot «israelsk aggresjon»

Splittet

Syrias drusere har lenge vært splittet i synet på Assad, og deler av dem har deltatt aktivt i opprøret mot regimet i Damaskus.

Andre druser-ledere har inngått avtaler med myndighetene mot å få en stor grad av lokalt selvstyre i sine områder, noe de har fått mot å holde ytterliggående islamister unna. Som takk har unge drusere sluppet obligatorisk verneplikt.

Drusernes mektigste militsgruppe, som har gått under kallenavnet Sheikhs of Dignity, har da også utkjempet harde slag mot jihadister i Sweida, og de over 2.000 militssoldatene i Dareh Al-Watan har kjempet skulder ved skulder med syriske regjeringsstyrker.

Analyse: Daraa er falt, men mye står igjen for Assad

Strid i Libanon

At Russland og Assad brøt løftet om å beskytte druserne i Syria, har vakt sterke reaksjoner også i nabolandene. Rundt 200.000 drusere lever i Libanon, over 100.000 i Israel og 18.000 på de israelskokkuperte Golanhøydene. Også disse er delt i synet på Assad, og erfaringen fra Sweida bidrar til ytterligere splittelse.

Libanons mektigste druserleder Walid Jumblatt fra Det progressive sosialistpartiet gikk i helgen hardt ut mot Assad og anklaget den syriske presidenten for å ville knuse minoriteten.

Andre libanesiske druserledere, som Talal Arslan fra Drusernes demokratiske parti og Wiam Wahhab fra Drusernes forente arabiske parti, støtter fortsatt Assad, og frontene er steile.

Striden innad blant druserne får ikke bare følger for den videre utviklingen i Sweida og Sør-Syria, men kan dermed også få politiske følger i Libanon og for landets politikk overfor nabolandet Syria.

Analyse: Assads grusomme «triumf» i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært