Pårørende fra MH730-flyet er skuffet etter ny rapport om flystyrten

Se video: Mandag la undersøkelseskommisjonen frem en fersk rapport angående flystyrten som krevde 239 liv. De etterlatte er skuffet over resultatet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familiene til de omkommende i Malaysia Airlines-flyet MH370, som forsvant i 2014, er skuffet og sinte etter at ny rapport ga null svar om forsvinningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny offisiell rapport om flyet som forsvant for fire år siden på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 239 personer, ga lite svar til frustrerte pårørende.

Ifølge pårørende ga rapportbrifingen ingen svar med unntak av lange beskrivelser om søket, som så langt har gitt få resultater.

– Det er så skuffende, sa Intan Maizura Othman som mistet mannen sin i flyforsvinningen.

Pårørende ble etter hvert så sinte at det kokte over, noe som til slutt førte til en høylytt krangel mellom pårørende og tjenestemenn fra myndighetene, ifølge Othman.

Les også: Norsk spesialskip gir opp letingen etter MH370

Flyet ble styrt manuelt

I rapporten går det fram at passasjerflyet ble styrt manuelt da det om lag to timer etter avgang svingte av fra ruten nordover, og i stedet fortsatte sørvest - for deretter å forsvinne helt.

– Vi kan trekke konklusjonen at kursendringen på MH370 ikke skyldtes avvik i det mekaniske systemet. Manøveren ble ikke gjort med autopiloten på, men ved hjelp av manuell styring, bekrefter lederen for undersøkelseskommisjonen, Kok Soo Chon, på en pressekonferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den uavhengige rapporten utelukkes det ikke at en tredjepart har vært årsaken til forsvinningen.

– Vi kan ikke utelukke at det har skjedd en ulovlig innblanding av en tredje part, men det finnes ingen bevis som støtter teorien om at styringen av MH370 ble tatt over av en fjernkontroll, sier Kok Soo Chon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Etterlatte markerer fire år siden MH370 forsvant

Tror de vet hvor mysterieflyet MH370 ble av

(VIDEO:Eksperter mener de vet hvorfor «spøkelsesflyet» MH370 forsvant)

Piloten ikke mistenkt

Piloten var den første som ble etterforsket. Den 53 år gamle mannen var gift, hadde tre barn og skal ha utført til sammen 18.000 flytimer.

Ifølge granskingen skal piloten hverken ha søkt om hjelp eller fått behandling for mentale problemer. Han skal ikke ha brukt rusmidler eller hatt familiære problemer, skriver Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I lydopptakene under flyvningen er det inge tegn som tyder på uvanlig stress. Mistanken om at andrepiloten hadde en flysimulator hjemme, er også lagt bort.

Les også: Eksperter mener de vet hvorfor «spøkelsesflyet» MH370 forsvant

MH370-funn identifisert som skipsvrak fra 1800-tallet

Uoppklart

Ingen vet fortsatt ikke hva som skjedde med flyet, som trolig har styrtet i havet. Kun enkelte vrakdeler fra flyet er funnet.

Ingen grupperinger har tatt på seg ansvaret for den mystiske forsvinningen.

Et funn av vrakrester begrenset først letingen til et 25.000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet. Siden ble området utvidet til 112.000 kvadratkilometer.

Søket etter flyet ble avsluttet i januar 2017, men ble gjenopptatt tidligere i år etter at Malaysias myndigheter ga grønt lys til det amerikanske selskapet Ocean Infinity til å søke etter vraket eller «de svarte boksene». Det nye søket ble avsluttet i Juni.