Meny

Flyktningstrøm fra Jemen skaper splid på sørkoreansk ferieøy

Jemenittiske asylsøkere venter på bosted på øya Jeju i Sør Korea. Noen hundre asylsøkere fra det borgerkrigsrammede Jemen har ført til heftig debatt i det svært monoetniske landet Sør-Korea. Foto: AFP / NTB scanpix.

Flyktningenes ankomst har skapt debatt rundt landets rolle når det gjelder å ta imot flyktninger.

Hamza al-Odaini hadde to valg da han var ferdig på videregående: Enten krige i borgerkrigen som nå er inne i sitt fjerde år, eller rømme landet.

Til slutt var det moren som tok valget for han. Hun sendte 17-åringen avgårde, gjennom Oman og Malaysia, før han endte på den sørkoreanske ferieøya Jeju. Han hadde håp om å begynne på ingeniørstudiet, men de to månedene han har tilbrakt på øya har vært en kalddusj.

– Det var vanskelig å dra fra Jemen, men bedre enn å bli værende, og bli fanget og tvunget til å kjempe i krigen. Da jeg måtte innse at jeg ble en flyktning, trodde jeg det innebar at jeg kom til å ha et bedre liv, at jeg kunne gå på universitetet og få økonomisk støtte. Men det er helt annerledes enn jeg trodde, forteller Odaini.

Har skapt intens debatt

Ankomsten til Odaini og mer enn 550 andre flyktninger fra Jemen har skapt en intens debatt i Sør-Korea, rundt måten landet tar imot flyktninger. Befolkningen er splittet, den ene siden maner til medfølelse, den andre vil at flyktningene skal sendes ut av landet umiddelbart.

Mye av retorikken fra de som er motstandere av flyktningene har islamofobiske overtoner, og kritikerne peker på flyktningkrisen i Europa som et eksempel på negative sider ved innvandring.

Les også: Koreanerne diskuterer familiegjenforeninger

Flyktningene fra Jemen hadde aldri trodd at de skulle ende opp på en ferieøy i Sør-Korea. Asylsøkerne forteller at de så på verdenskartet for å se hvilke land de kunne reise til uten å søke om visum.

Så, i desember, begynt lavprisselskapet AirAsia å fly mellom Malaysia og Jeju, to land jemenittene kunne besøke uten visum.

Arbeidsløse og faste

Etter tilstrømmingen er flyktninger har regjeringen i Sør-Korea fjernet Jemen fra listen av land som er unntatt kravet om visum.

Immigrasjonsmyndighetene har nektet flyktningene å reise til fastlandet, og selv om de har lov til å jobbe, er dette begrenset til fisking, fiskeoppdrett og arbeid på restauranter. De fleste går arbeidsløse.

Saken fortsetter under bildet

En gruppe flyktninger fra Jemen lager lunsj på et hotell på den sørkoreanske øya Jeju. Foto: AFP / NTB scanpix.

De fleste flyktningene er enslige menn, men Jamal Al-Nasiri ankom med sin kone og fem døtre. De har fått bo hos en familie, og selv om barna ikke får gå på skole, kommer frivillige til huset for å lære dem koreansk.

– Jeg har lyst til å lære av hvordan koreanerne har skapt seg et godt liv, av hvordan de bygget en moderne, industriell nasjon. Det var krig i Korea, men etter krigen bygget de opp et rikt samfunn. Det eneste jeg ønsker er å bidra til å gjøre mitt eget land bedre, men vi kriger fortsatt i Jemen etter så mange år, og jeg må beskytte familien min, sier Nasiri.

Les også: AP: Fanger utsettes for tortur og seksuelle overgrep i fengsler drevet av Emiratene i Jemen

Flyktningene sitter fast, uten mulighet til å forlate øya, og usikre på hvor lenge de får bli, etter at de har rømt fra en borgerkrig FN har kalt «verdens verste humanitære krise».

Kampanje

Om lag to millioner mennesker har rømt fra sine hjem, og mer enn 8 millioner er på randen av hungersnød. Mer enn 700 000 sørkoreaner har skrevet under på en kampanje som krever at regjeringen avslår flyktningenes søknad om asyl, og sender de bort fra øya.

Vanligvis skal det ikke mer enn 200 000 underskrifter til før presidentens kontor kommer med en respons, men så langt har ikke
president Moon Jae-in, som selv er sønn av flyktninger fra Nord-Korea, kommet med noen uttalelse angående situasjonen.

Saken fortsetter under bildet

Mange sørkoreanere har tatt til gatene og demonstrert mot det de mener er «falske flyktninger» fra Jemen. Foto: AFP / NTB scanpix.

«Falske flyktninger»

Sør-Korea har hatt en jevn, men lav strøm av flyktninger i årevis, men i fjor søkte 10 000 mennesker om asyl. Bare 1,2 prosent, eller 121 søknader, ble godkjent.
De mer enn 30 000 flyktningene fra Nord-Korea er ikke tatt med i denne statistikken.

Flyktningene fra nabolandet har fått statsborgerskap og rett til sosial stønad fra den dagen de ankommer Sør-Korea, noe som aksepteres av de aller fleste innbyggerne i landet. Dette kan forklares med at de passer inn i Sør-Koreas ønske om å være «renraset»; en danil minjok, som betyr monoetnisk nasjon.

Les også: Farligere å gå på skole

Denne ideologien var en del av skolepensumet i landet helt fram til
2007, da det ble fjernet etter anbefaling fra FN. I Seoul har hundrevis demonstrert, med krav om at flyktningene ikke blir ønsket velkommen i
landet.

De kaller jemenittene «falske flyktninger», og anklager dem for å være økonomiske migranter. På et nettforum for mødre i Jeju, hvor diskusjonen vanligvis dreier seg om hvilke barnevogner man bør kjøpe, og hvilke barnehager som er best, har tonen blitt stadig mer politisk i løpet av de siste månedene.

– Jeg er absolutt motstander av å ta imot flyktninger, og hater tanken på at en stor gruppe muslimer skal bo på Jeju, skrev en kvinne på forumet.

Andre trekker frem flyktningkrisen i Europa, og sier de håper at Sør-Korea unngår å havne i samme situasjon.

– Jeg bodde i Europa før. Det å ta imot en muslimsk befolkning er galskap, skrev en annen.

Konservative kristne

De største kritikerne av jemenittene er konservative kristne. En meningsmåling viste nylig at 49 prosent var motstander av å ta imot flyktninger, mens 39 prosent var for. Til tross for motviljen, har innbyggerne på Jeju i stor grad vært vennlige mot jemenittene. Hotelleiere gir flyktningene rabatter, og folk donerer mat, tepper og klær.

– De rømte for å berge livet, og kom hit i jakten på et bedre liv, så vi bør ta imot dem, mener Son Chun-ja, som selger fermenterte soyasauser og syltede grønnsaker på øyas største marked.

– Det er det samme koreanerne gjorde tidligere, de rømte for å skape seg et bedre liv. Det hadde vært fryktelig hvis de koreanerne hadde blitt kastet ut av landene de rømte til.

Les også: Asylsøkere utsettes for grove overgrep i Jemen

Forsøker å gjenoppbygge livet

I mellomtiden forsøker migrantene å få tiden til å gå, og begynne prosessen med å gjenoppbygge livene sine. Odaini jobbet i tre dager på en fiskebåt, hvor han reparerte garn. Så fant sjefen ut hvor ung han var, og sparket han. Nå tilbringer han dagene med å lære koreansk og snakke med vennene sine, som så mange andre av jemenittene på Jeju.

Odaini er blant de yngste av flyktningene, og har fått bo hos en koreansk familie. Men når han tenker på moren, kommer tårene.

– Siste gang jeg så henne, sa hun til meg at jeg skulle leve et fredfullt liv. Hun sa jeg måtte ta vare på meg selv og studere hardt, forteller Odaini.

Youngjoo Kaitlin Kang har bidratt til artikkelen.

Les også: Røde Kors: Katastrofen i Jemen stanses ikke med nødhjelp

Oversatt av Henning Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger
Siste nytt
20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenStormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger
Populært