Dødstallet stiger etter jordskjelv i Indonesia

Det meldes om store ødeleggelser etter at et jordskjelv traff den populære feriedestinasjonen Lombok i Indonesia. Foto: Indonesias katastrofehåndteringsetat / AP / NTB scanpix
Det meldes om store ødeleggelser etter at et jordskjelv traff den populære feriedestinasjonen Lombok i Indonesia. Foto: Indonesias katastrofehåndteringsetat / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et kraftig jordskjelv med styrke 6,4 rammet lørdag den populære turistøya Lombok i Indonesia. Minst 14 personer er omkommet, ifølge lokale myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet førte til skader på mer enn 1.000 hus, og ble følt i et større område, inkludert på Bali, der det imidlertid så langt ikke er meldt om skader på verken bygg eller mennesker.

Jordskjelvet hadde sentrum sju kilometer under jordens overflate, rundt 50 kilometer nordøst for byen Mataram øst på Lombok. Grunne skjelv – det vil si skjelv som har sentrum mindre enn 60 kilometer under bakken – øker risiko for skader og dødsfall.

Det kraftige skjelvet, som fikk innbyggerne til å flykte fra hjemmene sine i panikk, ble fulgt av to nye jordskjelv i tillegg til over 130 etterskjelv. To av etterskjelvene hadde en styrke på over 5.

Stigende dødstall

Talsperson Sutopo Purwo Nugroho i den indonesiske katastrofeberedskapen, opplyser søndag at 14 personer er omkommet og at over 162 personer er skadd, 67 av dem kritisk, som følge av jordskjelvet.

De fleste av dem ble funnet døde øst på den populære turistøya Lombok, og de fleste dødsfallene og skadene kom som følge av fallende betongbiter.

– Vi regner med at tallet vil fortsette å øke fordi vi ikke er ferdige å innhente data fra andre deler av øya, sier han.

Ikke tsunamifare

Jordskjelvet førte til strømbrudd øst og nord på Lombok og utløste et stort jordskred fra den aktive vulkanen Rinjani. Redningsarbeiderne måtte evakuere over 800 turister fra fjellet.

Blant de døde er en malaysisk kvinne, som var del av et turistfølge på 18 som nettopp hadde besøkt Rinjani da jordskjelvet rev ned en betongvegg ved gjestehuset de bodde på. Seks andre ble skadd i hendelsen.

Ifølge Indonesias institutt for meteorologi og geofysikk er det ikke fare for tsunami.

Skjelvet inntraff i et land som ofte rammes av naturkatastrofer. I 2004 utløste et undervannsskjelv målt til 9,3 en tsunami som tok livet av 220.000 personer i landene rundt Indiahavet, inkludert 168.000 personer i Indonesia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært