Sørgende spekkhoggermor bar på sin døde baby i to dager

 VIDEO: – Menneskene har nesten utryddet hvalenes viktigste matkilde, sier forsker.

Hjerteskjærende bilder får internasjonal oppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalven hennes døde på tirsdag, kort tid etter fødselen. To dager senere ble spekkhoggermoren observert av amerikanske forskere mens hun bar på kadaveret.

– Den døde kalven sank stadig mot bunnen, men moren hentet det opp til overflaten om og om igjen, forteller amerikanske forskere ved Center for Whale Research.

Holdt seremoni for kalven

– Moren fortsatte å bære med seg kalven sin helt til solnedgang, skriver forskerne i en pressemelding på sine nettsider.

Ved solnedgang skal fem til seks av flokkens hunner ha samlet seg i det forskerne tror er en seremoni for å sørge over kalven.

– De svømte i en jevn sirkel i nesten to timer, fortalte en beboer på San Juan Island til forskerne.

Ingen kalver overlever

Moren dytter kalven foran seg. Foto: Michael Weiss, Center for Whale Research
Moren dytter kalven foran seg. Foto: Michael Weiss, Center for Whale Research

Dette er bare det siste eksempelet på døde kalver hos spekkhoggerne som holder ved kysten av det nordvestlige USA og vestlige Canada.

– De siste tyve årene har rundt 75 prosent av spekkhoggerne som fødes i SRKW-flokken dødd kort tid etter fødsel. De siste tre årene har faktisk ingen nyfødte overlevd, skriver forskningssenteret.

Dermed er spekkhoggerne i flokken i fare for å bli utryddet.

Menneskenes skyld

– Grunnen til at bestanden er utrydningstruet, har å gjøre med mat, skriver forskerne. Spekkhoggernes primære matkilde er nemlig kongelaksen, som også er utrydningstruet.

Kongelaks-bestanden i Washington og British Columbia har blitt mindre og mindre siden 70-tallet, sier forskerne. Arkivbilde, 2012 Foto: AP Photo/Rick Bowmer
Kongelaks-bestanden i Washington og British Columbia har blitt mindre og mindre siden 70-tallet, sier forskerne. Arkivbilde, 2012 Foto: AP Photo/Rick Bowmer

– Menneskene har nesten utryddet laksebestanden, sier Ken Balcomb ved senteret og peker på overfiske som en av de viktigste grunnene til at spekkhoggerne ikke lenger har tilgang på maten de trenger for å føde levedyktige kalver.

Bildene av den døde kalven har blitt skrevet om av store internasjonale medier som BBC og New York Times.

Les også: SeaWorld slutter med omstridt spekkhogger-show

Utrydningstruet neshorn kan bli reddet med ny metode

Geirfuglens siste håp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært