Evig hvile er i ferd med å bli en luksusvare i New York

Se video: Muligheten til å begraves kan bli en luksusvare i byen som aldri sover. I bydelen Queens er det dobbelt så mange begravde mennesker som det er levende beboere.

I to århundrer har kirkegårdene i New York gitt etterlivet en fredfull og billedskjønn ramme. Men plassmangel presser prisene opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1825 merket doktor og botaniker Jacob Bigelow i Boston at byens mange små kirkegårder begynte å bli overfylte. Som den forutseende mannen han var, snekret Bigelow sammen en plan for en ny kirkegård i utkanten av byen. Kirkegården skulle dekkes av blomster, uten at man gjorde inngrep i områdets naturlige skjønnhet.

Etter årevis med planlegging og lobbyvirksomhet blant skeptiske innbyggere, ble Mount Auburn Cemetery grunnlagt i 1831. Byens innbyggere kunne nå pakke med seg piknikkurver i hestekjerren, og reise ut på landet for å minnes sine døde.

Mount Auburn var nok inspirert av europeiske kirkegårder som var bygget på samme lest, men den var den første av sitt slag i USA. Konseptet med landlige kirkegårder besmykket med blomster og planter ble raskt populært, og i 1838 ble Green-Wood Cemetery i New York grunnlagt.

Lukten av rikdom

I 1847 vedtok staten New York en lov som fikk navnet Rural Cemetery Act, som gjorde det mulig for kirker å kjøpe opp jord som var unntatt eiendomsskatt. I løpet av kort tid spratt det opp kirkegårder overalt i New York City, og spesielt i bydelen Queens, hvor det nå er dobbelt så mange som ligger begravet som det bor mennesker der. The Evergreens. Cypress Hills. Calvary. Listen over kirkegårder med navn forbundet til grønne omgivelser er lang.

(Saken fortsetter under)

Green-Wood kirkegård i New York er lenge blitt ansett for å være en av verdens vakreste. hwer ser vi kapellet på kirkegården. En gravplass her er kun de rikeste forunt. Foto: Wikimedia
Green-Wood kirkegård i New York er lenge blitt ansett for å være en av verdens vakreste. hwer ser vi kapellet på kirkegården. En gravplass her er kun de rikeste forunt. Foto: Wikimedia

Jeg tilbrakte et par timer på Green-Wood med Jeff Richman, som dokumenterer kirkegårdens historie. Området er nydelig, med store trær som kaster lange skygger over gravstøtter og -kammer.

Det oser av rikdom. Her ligger det new yorkere som sørget for å ta like stor plass i etterlivet, som de gjorde da de fortsatt vandret på jorden:

Gravkamrene minnet etterhvert om hus, med smijerngjerder og små hager med benker. For New Yorks rikeste hadde døden en heftig prislapp – både når det gjaldt penger og areal.

På den tiden ble nok ikke dette sett på som et problem. Forfatteren, poeten og journalisten Walt Whitman besøkte Green-Wood på vegne av avisen Brooklyn Daily Eagle. Han ble slått av hvor vakkert det var, og skrev om det i artikkelen sin:

«Så søtt og fredfullt de vil sove! Så rolig hvilen blir i de stille herregårdene, til natten, dødens måneløse natt, har passert.»

Jakten på nye gravplasser

På vår ferd gjennom kirkegården passerer vi Lot 44606, en flekk som er merket av med markører i påvente av en begravelse. En nærmere kikk avslører imidlertid at det tidligere var en gangvei der markørene nå er satt ned. Det så for planlagt ut; skilte seg ut som et nytt leilighetsbygg i betong midt i et kvartal med gamle mursteinbygg i Brooklyn.

I en artikkel i New York Times i 2009 fortalte en ansatt ved kirkegården, Kestutis Demereckas, om hvordan han gikk fram for å finne plass til nye gravplasser på Green-Wood: Etter å ha gått tom for gamle gangstier og veier, kastet han seg over gamle kart, for å finne små, ubrukte flekker hvor nye graver kunne plassere.

Ifølge artikkelen, ville kirkegården gå tom for plass hvert øyeblikk. Nå har tiden kommet.

Gravstener tett i tett

Richman uttalte at det ikke var begrensninger på tiltakene kirkegården kunne gjøre, for å finne plass til «nyankomne». Det han ikke nevnte, var at en enkelt gravplass i Green-Wood koster fra 19 000 dollar og oppover, altså over 150 000 norske kroner. Så godt som alle kirkegårder i New York City har samme problem:

Antallet gravplasser blir færre og færre, samtidig som antallet døde stiger. Dermed stiger også prisene på gravplasser, og på enkelte kirkegårder har de måttet sette «inntaksstopp». Enkelte av dem som er så heldig å eie en gravplass i New York City, velger å selge på Craigslist (det amerikanske svaret på Finn.no).

(Saken fortsetter under)

De døde som er lagt til sin siste hvile på Calvary-kirgkegården i New York, må pent finne seg i støy og eksos fra Long Island Expressway som går over kirkegården. Foto: Wikimedia
De døde som er lagt til sin siste hvile på Calvary-kirgkegården i New York, må pent finne seg i støy og eksos fra Long Island Expressway som går over kirkegården. Foto: Wikimedia

Nylig spaserte jeg gjennom The Evergreens i Brooklyn, sammen med Vincent Carbone. Han eier et begravelsesbyrå i bydelen, og skulle inspirere en grav firmaet hadde hatt ansvaret for. Omveltningene i bransjen har ført til at familiebedrifter som Vincents nesten er utryddet, skjøvet til side av store kjeder som tilbyr lavere priser.

Vi så på mens to av hans ansatte sandblåste to dekorative hjerter på en gravstein som nesten tok borti gravsteinen på nabograven. Uansett hvor jeg snudde meg så jeg gravsteiner som sto tett i tett, så tett at de nesten rørte hverandre.

I det fjerne hørte jeg suste fra trafikken på Jackie Robinson Parkway, som ligger helt opptil gjerdet på kirkegården.

Konstant nærvær av de døde

Så godt som alle innbyggerne i New York passerer en kirkegård i løpet av en helt vanlig dag. De døde er alltid rett i nærheten. Ikke bare de som nylig avgikk med døden, og noen ganger ikke engang ekte døde.

Da jeg studerte ved Fordham University verserte det en historie om at kirkegården på området var grunnlagt av ledelsen på universitetet for å hindre at en motorvei ble anlagt der. Ifølge myten var det ingen som faktisk lå begravet der. Og som alle myter, var den akkurat så merkelig og samtidig troverdig, at det kunne være sant.

Et minnesmerke - Negros Burial Ground - ble satt opp da det vist seg at det var begravet 400 mennesker på tomten der en federal bygning ble satt opp. Foto: Wikimedia
Et minnesmerke - Negros Burial Ground - ble satt opp da det vist seg at det var begravet 400 mennesker på tomten der en federal bygning ble satt opp. Foto: Wikimedia

I 1991 vedtok bystyret å bygge en mer enn 30 etasjer høy føderal bygning i Soho. Så fant de ut at mer enn 400 mennesker lå begravet på tomten, i en gammel interneringsleir som var kjent som Negros Burial Ground. Bygget ble reist, men i en annen form.

Gravplassen fikk status som et historisk landemerke, og senere reiste man også et minnesmerke der.

Dette var ikke noe nytt problem for byen da, og det er fortsatt et problem. Flere berømte steder i New York er bygget over gravplasser. Blant annet tror man at så mange som 20 000 kan være begravet under Washington Square Park. Fellesnevneren for menneskene som ligger begravet på slike steder, er at de var de fattige, utstøtte og marginaliserte i samfunnet.

Les også: Siste salme for Europas glemte instrumenter

Glemte og uønskede lagt i grøfter

Så har man Hart Island, en karrig liten øy utenfor bydelen Bronx. Her får innsatte fra fengselet Riker´s Island 50 cent per time for å begrave byens fattige, de som ikke har familie eller nære som kan sørge for begravelsen. De døde får ingen egen gravplass, men legges i grøfter – spedbarn, fedre, mødre…

Her ute, utenfor synsvidden til byens innbyggere, graves massegraver for mennesker de fleste ikke vet har levd. De som er glemt, misbrukte, utstøtt og forsømt av samfunnet begraver de som er glemt, misbrukt og forsømt av samfunnet – uten at samfunnet trenger å se det.

(Saken fortsetter under)

Amerikas største massegrav er lokalisert i Bronx på øya Hart Island (nederst til høyre) utenfor New York City. Foto: Doc Searls/Flickr

Hart Island kan heller ikke besøkes, i motsetning til vanlige kirkegårder. Det er nesten som en ekstra straff for å ha vært fattig.

Hvis man for eksempel tenker seg at en sønn ønsker å besøke graven til moren, som han ikke hadde kontakt med, risikerer han å oppdage at ingen tok seg av morens begravelse. I stedet ble liket hennes liggende på likhuset en god stund, før det ble brukt i opplæring på legestudiet, og så fraktet til Hart Island.

Sønnen måtte da ha ventet på «besøkstid», noe som kun er én gang i måneden. Vel fremme på Hart Island ville sønnen måttet lokalisere morens grav via et nummer, og oppdaget at moren delte denne gravplassen med over hundre andre døde mennesker.

Les også: Hart Island – Dødens øy i New York City

Kampen mellom levende og de døde

Jeg har ingen tvil om at Jacob Bigelow ville det beste for byen han elsket og dens innbyggere. Bigelow ønsket å skape et vakkert sted for de som søkte trøst i sorgen. Men nesten to århundrer senere er kirkegårdene Bigelow ga inspirasjon til overfylte og ofte overpriset. Da jeg besøkte Green-Wood, kikket jeg ut mot Frihetsgudinnen, og forsøkte å forestille meg hvordan området hadde sett ut tidligere: Grønne enger som strakk seg helt ned til vannkanten. I dag presser resten av byen seg mot kirkegårdens grenser.

Den dagen New York City går tom for gravplasser, og den dagen vil komme, er det de fattige og utstøtte – eller kanskje rett og slett bare de som ikke er rike – som vil tilbringe evigheten utenfor grensene til byen hvor de tilbrakte sitt liv. Det vil ikke være plass til dem, og vi får en slags gentrifisering av de døde.

Da Carbone og jeg var på vei ut av kirkegården, pekte han på et gravkammer. «Trommer. Han eide et bryggeri, som lå rett her framme.»

Carbone pekte foran oss. Nå lå det en kjederestaurant og en bensinstasjon på området. Et kvartal unna ligger Carbones begravelsesbyrå, klemt inn under t-banesporene, hvor det kjemper for å overleve i en stadig tøffere bransje.

Byen vokser. De levende trenger plass, men hva med de døde?

Oversatt av Henning Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet
Siste nytt
21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet
Populært