Trump erklærer unntakstilstand i skogbrannherjede California

En bygning står i brann mens Carr-brannen herjer like utenfor Redding i California. Bildet er fra torsdag. Foto: AP / NTB scanpix.
En bygning står i brann mens Carr-brannen herjer like utenfor Redding i California. Bildet er fra torsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har erklært unntakstilstand for delstaten California, der tre har mistet livet og titusenvis er evakuert som følge av skogbranner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten erklærte unntakstilstand etter at delstatsguvernør Jerry Brown i California gjorde det samme i det nordlige fylket Shasta, og ba om føderal hjelp.

Mer enn 10.000 brannmenn er satt i sving for å kjempe mot 14 ulike skogbranner rundt om i California.

Cranston-brannen sør i delstaten, samt en annen brann i Nord-California kalt Carr-brannen, er blant de to som herjer mest lørdag ettermiddag. Sistnevnte har allerede krevd to brannmenns liv

En tredje omfattende brann, Ferguson-brannen, har bevegd seg opp mot nasjonalparken Yosemite sentralt i California, og ført til at en av delstatens mest populære attraksjoner må holdes delvis stengt. Tidligere denne uka krevde den også et menneskeliv, da en brannmann som kjempet mot flammene omkom.

– Brannfaren fortsetter å øke rundt om i California. Sørg for at du selv og din familie er klare for å evakuere. Vær på vakt, het det i en advarsel fra Californias krisemyndigheter lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påsatt

Mer enn 1.300 brannfolk kjemper mot Cranston-brannen, som startet onsdag og fortsatt sprer seg raskt. Flere enn 7.000 mennesker er evakuert.

Faren Cranston-brannen og en annen skogbrann i området utgjør har ført til at alle landområder som tilhører US Forest Service i Santa Rosa og det nasjonale fjellmonumentet San Jacinto er stengt av.

En 32 år gammel mann er pågrepet og siktet for 15 tilfeller av brannstiftelse i Sør-California, blant annet for Cranston-brannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygninger ødelagt

Carr-brannen i Nord-California brøt ut allerede mandag. Torsdag nådde den byen Redding, som har rundt 92.000 innbyggere, og brannen øker fortsatt «ukontrollerbart» i størrelse.

Lørdag jobber 3.400 brannfolk intensivt med å få kontroll på brannen, som i tillegg til å kreve to menneskeliv allerede har ødelagt mer enn 500 bygninger og 194 kvadratkilometer jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstatsguvernør Jerry Brown slo lørdag fast at dette ikke var nok, og erklærte unntakstilstand og ba om føderal hjelp.

– Vi må redde liv og beskytte eiendom, het det i en uttalelse fra hans kontorer, der han ba om militærfly og nødhjelp og vann til de drøyt 30.000 som er evakuert i fylket.

Venter mer tørt vær

Foreløpig er det lite som tyder på at brannvesenet får hjelp fra naturens side.

– Det er fortsatt ventet varmt og tørt vær resten av helga, med temperaturer godt over 30 grader, skriver brannvesenet i California på nettsidene sine.

– Vinder, høye temperaturer og tørr vegetasjon kan fortsatt føre til at brannene sprer seg enda raskere, skriver de videre.

Brannene skjer året etter det hittil verste skogbrann-året i California noensinne. Mer enn 40 mennesker omkom, og over 9.000 bygninger ble ødelagt som følge av branner som herjet i vinregionene Napa og Sonoma i 2017.