Nonner over hele verden anklager prester for seksuelle overgrep

Nonner fra hele verden anklager prester og biskoper for seksuelle overgrep. Illustrasjonsfoto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix
Nonner fra hele verden anklager prester og biskoper for seksuelle overgrep. Illustrasjonsfoto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nonner fra hele verden står nå fram og anklager prester og biskoper for seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse gjort av nyhetsbyrået AP viser at det har dukket opp saker med seksuelt misbrukte nonner i Europa, Afrika, Sør-Amerika og Asia, og viser at problemet er globalt og gjennomgående på grunn av nonnenes status i kirken og deres underdanighet overfor mennene som driver den.

En nonne i India har nylig politianmeldt en biskop for voldtekt, noe som for bare et par år siden ville vært helt utenkelig. Men på grunn av metoo-bevegelsen og en større anerkjennelse av at også voksne kan være ofre for overgrep, begynner nå noen nonner å snakke høyt om overgrep.

Sluttet å skrifte

En afrikansk kvinne, som ikke ønsker å stå fram med navn, forteller til AP at hun ble utsatt for overgrep for nesten 20 år siden, da hun skriftet overfor ham.

Overgrepet, i tillegg til en lignende hendelse med en annen prest senere, gjorde at hun sluttet å skrifte.

– Det åpnet et stort hull i meg. Jeg lot som det ikke skjedde, forteller hun.

Denne uken sto også seks nonner fram på nasjonal TV i Chile, hvor de fortalte sine historier om overgrep og hvordan deres ledere ikke gjorde noe for å stoppe det.

Stor rapport

Allerede i en stor rapport fra 1990-tallet ble Vatikanet gjort oppmerksom på problemet med seksuelle overgrep mot nonner i Afrika, uten at det ble gjort noe mer.

I 1994 skrev søster Maura O'Donohue en rapport om en undersøkelse gjort i 23 land over seks år, hvor det blant annet kom fram at 29 nonner hadde blitt gravide i én menighet.

I rapporten kom det fram at nonner var antatt som «trygge» seksualpartnere for prester som fryktet hivsmitte fra prostituerte eller andre kvinner. Rapporten var ikke ment til å bli offentliggjort, men amerikanske National Catholic Reporter publiserte den i 2001. Fram til i dag har ikke Vatikanet opplyst hva, om noe, som ble gjort med informasjonen fra dette materialet.

Vatikanet har heller ikke villet kommentere de nyere sakene fra denne uka.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært