Helsepersonell hevder å ha blitt sagt opp i Nicaragua

Mer enn et titalls leger hevder at de har fått sparken for å ha behandlet regjeringsmotstandere i Nicaragua, til tross hevdet ordre om å ikke gjøre det. Illustrasjonsfoto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix
Mer enn et titalls leger hevder at de har fått sparken for å ha behandlet regjeringsmotstandere i Nicaragua, til tross hevdet ordre om å ikke gjøre det. Illustrasjonsfoto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn tolv leger og sykepleiere sier de har fått sparken ved offentlig sykehus i Nicaragua fordi de har behandlet skadde regjeringsmotstandere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuset Oscar Danilo Rosales Hospital ligger i byen Leon og drives av landets helseminister. De oppsagte legene hevder at det forelå en ordre om å i ikke behandle skadde demonstranter som motsetter seg president Daniel Ortegas regjering og deltar i protester mot landets regjering.

– Forbrytelsen vi har begått er at vi har tatt hånd om de sårede fra protestene, eller at vi har støttet marsjene og bedt om rettferdighet, frihet og ekte demokrati, sier Javier Pastora Membreno. Han var overlege for kirurgisk avdeling og endoskopi.

– Vi er leger, ikke terrorister, tilføyer han.

Avbrøt operasjon

Lege Aaron Delgado forteller at han var midt i en operasjon på en pasient med brystkreft da han ble avbrutt og bedt om å melde seg for ledelsen hvor han ble varslet om oppsigelsen.

– De lot meg ikke engang avslutte operasjonen. Alt dette fordi vi for en måned siden på utsiden av sykehuset behandlet skadde etter en massakre, en massakre utført av regjeringens paramilitære grupper mot sivile som hadde barrikadert nabobygdene i Leon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nekter

Det har i ukevis kommet klager på at protestantene blir avvist av offentlige medisinske fasiliteter, men president Ortega og hans regjering insisterer på at en slik ordre aldri har eksistert.

De som hevder seg oppsagt, jobbet innenfor ulike felt på sykehuset. En av dem er den eneste legen som spesialiserte seg på smittsomme sykdommer i kommunen.

Minst 448 døde

Totalt har minst 448 personer mistet livet i de voldelige opptøyene som har funnet sted i Nicaragua de siste tre månedene, ifølge menneskerettighetsgruppen ANPDH.

Blant de drepte er 383 sivile, 40 medlemmer av regjeringsvennlige paramilitære grupper, 24 politifolk og én regjeringssoldat.

Ansatte ved sykehuset og innbyggere i León har demonstrert utenfor sykehuset og framsatt krav om at oppsigelsene trekkes tilbake.