Organisasjon: Nærmere 450 døde i voldsbølge i Nicaragua

Demonstranter som krever president Daniel Ortegas avgang i Nicaraguas hovedstad Managua mandag 23. juli. Foto: AP / NTB scanpix.
Demonstranter som krever president Daniel Ortegas avgang i Nicaraguas hovedstad Managua mandag 23. juli. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Totalt 448 personer har mistet livet i de voldelige opptøyene som har funnet sted i Nicaragua de siste tre månedene, ifølge menneskerettighetsgruppen ANPDH.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de drepte er 383 sivile, 40 medlemmer av regjeringsvennlige paramilitære grupper, 24 politifolk og en regjeringssoldat, ifølge ANPDH.

De fleste av de sivile dødsofrene var folk som protesterte mot regjeringen, sier gruppens leder Alvaro Leiva på en pressekonferanse torsdag.

Videre sier han at av de 448 ofrene, ble 425 likvidert. Nær 360 døde av skuddskader, blant dem 115 som ble skutt i hodet. Andre ble knivstukket eller brent i hjel, ifølge ANPDH. Ytterligere 2.800 skal ha blitt skadd, 72 av dem kritisk.

Paramilitære grupper har i tillegg bortført 718 mennesker, og 595 av dem er fortsatt savnet, ifølge Leiva.

– Det pågår en dyp krise med menneskerettighetsbrudd, sier aktivisten.

Regjeringen i Nicaragua har på sin side operert med et betydelig lavere dødstall etter sammenstøtene, som har pågått i landet i omkring tre måneder. Utenriksminister Denis Moncada har tidligere forklart forskjellene med at «terroristgrupper forsøker å velte landets lovlig valgte regjering».

Aktuelt: Ortega har ingen planer om å gå av

Misnøyen med president Daniel Ortega og hans kone, visepresident Rosario Murillo, har lenge ulmet i Nicaragua. Den toppet seg da Ortega i april varslet en pensjonsreform som ville innebære 5 prosent kutt i pensjoner og høyere skatt på inntekt.

Ortega trakk senere reformene, men protestene har fortsatt, og presidentparet anklages for å være autoritære. Han avviste tidligere denne måneden opposisjonens krav om å framskynde presidentvalget i 2021 til mars neste år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært