FN-ansatte på Gazastripen protesterer mot store kutt

Palestinske flagg under en protestaksjon i forrige uke mot Israels planer om å rive en beduinlandsby og en skole på Vestbredden. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB scanpix
Palestinske flagg under en protestaksjon i forrige uke mot Israels planer om å rive en beduinlandsby og en skole på Vestbredden. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere hundre ansatte i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) demonstrerer på Gazastripen i protest mot store kutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om UNRWA:

* USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

* USAs bidrag til UNRWA og prosjekter relatert til organisasjonens virksomhet har vært på rundt 3 milliarder kroner i året. Det har utgjort rundt en firedel av UNRWAs budsjett.

* I januar kunngjorde president Donald Trump at store deler av bistanden ville bli stanset om ikke palestinernes president Mahmoud Abbas satte seg ved forhandlingsbordet med Israel.

* Abbas har gjort det klart at Trumps anerkjennelse av den okkuperte byen Jerusalem som Israels hovedstad gjør at palestinerne ikke lenger har tillit til USA.

* UNRWA bistår i dag 2,1 millioner palestinske flyktninger i Jordan, 1,3 millioner på Gazastripen, nærmere 800.000 på Vestbredden og 450.000 i Syria.

* UNRWA har også registrert over 500.000 palestinske flyktninger i Libanon, men en folketelling i fjor viste at det reelle tallet var drøyt 193.000, blant dem 18.600 nyankomne fra Syria.

USA stanset tidligere i år nærmere 2,5 milliarder kroner i årlig pengestøtte til UNRWA, som derfor tvinges til å nedbemanne. 154 ansatte på den israelskokkuperte Vestbredden og 113 ansatte på Gazastripen mottok denne uka oppsigelse.

Over 500 andre ansatte i fulltidsstillinger får tilbud om deltidskontrakter, og UNRWAs talsmann Chris Gunness sier organisasjonen nå står overfor en «en eksistensiell trussel».

Siden mandag har hundrevis av UNRWA-ansatte på Gazastripen demonstrert mot nedskjæringene, blant annet ved å gjennomføre en sitt ned aksjon i organisasjonens lokaler i Gaza by.

Ville tenne på seg selv

Onsdag oppsto stor dramatikk da en av dem som mottok oppsigelse, helte bensin over seg. Mannen ble overmannet av andre ansatte før han rakk å tenne på seg selv.

UNRWA sørger blant annet for mat, skole og helsetjenester til rundt to tredeler av Gazastripens 2 millioner registrerte flyktninger, og de ansatte truer nå med å legge ned arbeidet og lamme virksomheten.

– Vi kommer til å gå til flere skritt som kan paralysere livet på Gazastripen, sier lederen for de ansattes fagforening, Amir al-Miss'hal.

Stort underskudd

Kuttet i overføringer fra USA resulterer i år i et budsjettunderskudd på nærmere 1,8 milliarder kroner for UNRWA, som også bistår palestinske flyktninger i andre land i regionen.

President Donald Trump har begrunnet kuttet i overføringer med at palestinernes president Mahmoud Abbas nekter å ha noe med ham og hans administrasjon å gjøre, etter at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Norsk bekymring

I januar uttrykte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) stor bekymring for underfinansieringen av UNRWA.

– Jeg er bekymret for de humanitære konsekvensene av at UNRWA ikke finansieres tilstrekkelig i forhold til det enorme behovet for bistand til palestinske flyktninger. Underfinansieringen bidrar til en ytterligere forverring av en allerede vanskelig økonomisk situasjon for UNRWA og de palestinske flyktningene, som allerede er i en sårbar situasjon, sa Søreide da.

Norge har i år gitt 125 millioner kroner i kjernestøtte til UNRWA.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært