Fortsatt ukontrollerte branner i Sverige

De italienske brannbombeflyene har vært med på arbeidet med brannene på Älvdalens skytefelt i Dalarna. Onsdag kommer ytterligere to vannbombere, denne gang fra Portugal.
De italienske brannbombeflyene har vært med på arbeidet med brannene på Älvdalens skytefelt i Dalarna. Onsdag kommer ytterligere to vannbombere, denne gang fra Portugal. Foto: Nisse Schmidt / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt skogbranner i Sverige som ikke er under kontroll. Områder som er slukket, blusser opp igjen, og vannbombeflyene må kalles tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag formiddag var det særlig branner ved Ljusdal og Dalarna i Midt-Sverige som slukningsmannskapene ikke hadde styring på. Tirsdag kveld ble fire vannbombere sendt inn i disse områdene, men det er stadig branner som blusser opp igjen.

Ifølge SOS Alarm var det onsdag morgen 23 tilfeller av det som formelt kalles «brann i terreng».

Svenske brann- og redningsmyndigheter (MSB) ber kommunene innskjerpe forbudet mot bruk av alle typer griller og åpen ild utendørs.

Den internasjonale hjelpen til Sverige er omfattende, og det kommer stadig både fly og mannskaper. I løpet av onsdag kommer ytterligere vannbombere av Catalina-typen, denne gangen fra Portugal.

– MSB skal onsdag gjennomgå hvilke internasjonale ressurser Sverige nå rår over, og om det er nødvendig å be om enda flere fly og mannskaper for å opprettholde sikkerheten, sier Anneli Bergholm Söder på en presseorientering onsdag. Hun er sjef for MSBs operative avdeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

MSB er klar over at det raser dramatiske branner i Hellas, men sier at dette foreløpig ikke har begrenset Sveriges mulighet til å få mer hjelp fra utlandet.

Den internasjonale hjelpen på bakken består av 50 mann fra Tyskland, 65 fra Polen og 40 fra Danmark. 60 mann fra Frankrike landet i Sverige sent tirsdag.

På flysiden er to italienske og to franske vannbombere i sving. Frankrike opererer dessuten et koordineringsfly som løpende bedømmer hvor det er best å sette inn vannbomberne.

I tillegg er et stort antall helikoptre i bruk mange steder i landet, også flere norske.