Forskere: Har funnet den største dinosaurfoten noensinne

Forskere har funnet beinrester fra en dinosaurfot i delstaten Wyoming i USA. Det er trolig er den største som noensinne er oppdaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beinrestene fra dinosaurfoten ble funnet under flere halebein, og utgjør en fot på en meter i diameter. Skjelettet antas å stamme fra den langhalsede og planteetende arten Brachiosaurus. Funnene er publisert i tidsskriftet PeerJ.

– Dette er en eksepsjonelt stor fot, større enn alle beinrestene som er funnet fra langhalser, sier Anthony Maltese ved Rocky Mountain Dinosaur Resource Centre i Colorado, som har ledet forskningen.

– Jeg får stadig spørsmålet om hva som er den største, lengste, hvilket som helst superlativ, dinosauren som noen gang har eksistert, og i dette tilfellet kan jeg nå faktisk gi et svar.

Ikke den største

For å danne et bilde av hvor stort dette dyret var, så måler lårbeinet alene hele 2,07 meter. Likevel er ikke Brachiosaurusen i Wyoming den største dinosauren som noen gang er oppdaget. Det er tidligere funnet fossiler av trolig enda større dyr, men dette er altså den største foten.

– Det finnes både spor og skjeletter fra Australia og Argentina som ser ut til å stamme fra enda større dyr, men disse enorme skjelettene ble funnet uten føttene, sier Emanuel Tschopp som også deltok i studien. Han er postdoktor ved paleontologiavdelingen i American Museum of Natural History.

– Dette beistet var helt klart et av de største som noen gang befant seg i Nord-Amerika, fortsetter han.

– Spennende

Funnet utvider dermed det antatte området hvor denne arten befant seg. Det betyr at Brachiosaurus oppholdt seg i et større område mellom Utah og Wyoming, sier Maltese.

– Brachiosaurus er en ganske sjelden dinosaurart, derfor er det å kunne utvide deres geografiske rekkevidde med flere hundre kilometer spennende, og det kan også hjelpe oss forstå dem bedre.

Maltese og flere kolleger ved universitetet i Kansas fant foten, kalt Bigfoot, allerede i 1998. Men siden har både jobb og livet generelt kommet i veien, forklarer han.

– Det ble veldig vanskelig å finne tid til å fortsette arbeidet med litteraturen for å kunne fullføre prosjektet. Heldigvis, ved å somle, fikk jeg muligheten til å sette sammen et helt rått team av internasjonale forskere, samt ta i bruk 3D-skanning av alle beina for å produsere de beste dataene av en dinosaurfot så langt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært