– Ilden var overalt og vi kastet oss på sjøen

Se video: Voldsomme skogbranner herjer i Hellas. Flere liv har gått tapt og myndighetene erklærer unntakstilstand.

Plutselig var flammene over dem. Glohet vind, gnister og null sikt. De løp mot stranden og kastet seg uti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikos Stravrinidis, hans kone og to venner svømte utover med sviende øyne og karbondioksid i lungene. De mistet den greske stranden av syne og hadde ingen retningssans.

I to timer svømte de rundt, tidvis lå de bare utmattet i sjøen og tro vannet, inntil redningen kom i form av en fiskebåt med egyptisk mannskap.

Noen klarte seg, men ikke alle. Nikos ble heist på dekket, det samme ble hans kone og deres to venner. Men en kvinne og hennes sønn forsvant i bølgene.

– Det er ubeskrivelig vondt å se personen ved siden av deg drukne, uten at du klarer å gjøre noe for å hindre det. Bildene av denne grusomme opplevelsen er etset inn i hjernen, hulker Nikos.

Les mer: Dødstallet stiger etter skogbranner i Hellas

Roser fiskerne

Folk står på stranden ved Mati øst for Aten, mange av dem har kjørt bilene sine til stranden. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Folk står på stranden ved Mati øst for Aten, mange av dem har kjørt bilene sine til stranden. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han og kona hadde reist til Rafina for å gjøre sommerhuset klart for besøk av datteren. Så ble verden snudd opp ned. Intense vinder kom nærmest kastet over dem, og de befant seg i den dødeligste, ukontrollerte skog- og krattbrannen i Hellas på over ti år.

– Det skjedde veldig fort. Ilden var et godt stykke borte. Men plutselig kom gnistene med vinden, og flammene var over oss. Vindens herjinger var ubeskrivelige. Jeg har aldri opplevd maken, sier Nikos.

Han kan ikke rose de egyptiske fiskerne nok.

– De hoppet ute i vannet, de lagde te og holdt oss varme. De var fantastiske, sier Nikos.

Les også: Turoperatører: – Ingen norske reisende rammet av skogbrannene i Aten

Båt kantret

Over 70 mennesker mistet livet i brannene utenfor Aten. Flere ble funnet døde i sjøen etter at de forsøkte å flykte fra flammene.

Under en evakuering med båt fra den nå utbrente byen Mati var en polsk kvinne og hennes sønn blant de omkomne. Gresk havnepoliti gjorde det de kunne for å få 45 gjester vekk fra hotellene i enkle båter.

En av båtene gikk rundt, og alle om bord har trolig druknet, sier sjefen for det polske reisebyrået Grecos med kontor i Hellas. Foreløpig er bare de to polske turistene funnet.

Les også: Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn i Aten om å ta kontakt