Hundrevis savnet etter at demning brast i Laos

Innbyggere strandet på taket av et hus, etter at en demning kollapset i Sanamxay i provinsen Attapeu sør i Laos.
Innbyggere strandet på taket av et hus, etter at en demning kollapset i Sanamxay i provinsen Attapeu sør i Laos. Foto: Abc Laos News / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av mennesker er savnet og flere antas å ha mistet livet etter at en demning brast i Laos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulykken skjedde mandag kveld ved et vannkraftverk som har vært under oppføring i Sanamxay i provinsen Attapeu sør i Laos. Dammen blir omtalt som en avlastingsdam for selve hoveddammen.

Flere liv gikk tapt og flere hundre mennesker er savnet etter ulykken, ifølge det statlige nyhetsbyrået i Laos. De frådende vannmassene feide med seg hus og la landsbyer under vann. Over 6.000 mennesker er blitt hjemløse.

Nyhetsbyrået Yonhap sier at det sørkoreanske partnerselskapet SK E & C forsøker å finne om vannet flommet over damkanten eller om selve dammen brøt sammen.

Fem milliarder kubikkmeter vann skal ha flommet ut. Det tilsvarer snaut en tidel av den samlede vannmengden i Mjøsa.

Masse regn

Yonhap siterer en kilde i det sørkoreanske partnerselskapet i prosjektet som sier at regnfallet i området var tre ganger så stort som det normale. Én av fem avlastingsdammer har flommet over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale myndigheter sier at det er desperat behov for klær, vann, mat, medisiner og penger. Bønnen er rettet til næringslivet, regjeringspartiet, organisasjoner, forsvaret og alle andre som kan bidra med noe.

Demningen tilhører Pian Xe Namnoy, et konsortium sammensatt av kraftselskaper fra Laos, Thailand og Sør-Korea. Vannkraftverket skulle etter planen settes i drift neste år. Flere demninger er planlagt eller under oppføring i Laos. Det fattige landet eksporterer det meste av vannkraften til naboland som Thailand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fattig

Laos er et av de fattigste landene i Asia. Det har gjennomgått en forvandling fra å være en kommuniststat til å omfavne markedsøkonomien. Men Laos er fortsatt en ettpartistat og normale friheter og rettigheter er sterkt begrenset. Det er ingen pressefrihet, og utenlandske journalister må overholde strenge regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det offisielle nyhetsbyrå KPL melder at damprosjektet har en kostnadsramme på drøyt en milliard dollar og at mesteparten av finansieringen kommer fra thailandske kilder. Det er to sørkoreanske selskaper som bygger og driver dammen.

Den ble bygd for å lede to elever inn i reservoarer som så forsyner et kraftverk på 410 megawatt med vannkraft. Kraftverket skulle etter planen åpne i 2019. Bare 10 prosent av den produserte kraften skal brukes lokalt, resten skal eksporteres til Thailand.