Ortega har ingen planer om å gå av

Demonstranter protesterte mandag i hovedstaden Managua mot president Daniel Ortega og krevde at politiske fanger skal løslates. Foto: Arnulfo Franco / AP / NTB scanpix
Demonstranter protesterte mandag i hovedstaden Managua mot president Daniel Ortega og krevde at politiske fanger skal løslates. Foto: Arnulfo Franco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre personer skal ha blitt arrestert i Nicaragua for å ha protestert mot president Daniel Ortega. Selv sier han at han ikke har noen planer om å gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår periode er over ved valget i 2021, sa Ortega i et intervju med Fox News mandag. Han understreket at han ikke vil gå med på å fremskynde valget, slik opposisjonen krever.

– Å framskynde valget vil skape ustabilitet, usikkerhet og gjøre ting verre, sa 72-åringen som har ledet landet i 22 år.

Erkjente motstand

I intervjuet erkjente Ortega at han har mange motstandere og at det pågår demonstrasjoner mot ham over hele landet.

– Det har gått en uke nå og opptøyene har stanset. Ting begynner å bli normale igjen i landet, sa Ortega.

Over 300 mennesker er blitt drept siden demonstrasjonene og opptøyene startet 18. april, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen ANPDH. Ortega ga tidligere i juli USA, den katolske kirken og «satanister» skylden for voldsbølgen i landet de siste månedene.

Arrestasjoner

Samme dag som intervjuet med Ortega ble offentliggjort opplyste flere menneskerettighetsgrupper i Nicaragua at myndighetene har arrestert hundrevis av personer i landet. De skal være mistenkt for å ha tatt del i demonstrasjoner mot presidenten eller for å ha hjulpet demonstranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Nicaraguas forening for menneskerettigheter dreier det seg om rundt 700 personer som blir holdt av politiet. Samtidig sier Nicaraguas senter for menneskerettigheter at det er vanskelig å oppgi et eksakt tall ettersom flere er blitt løslatt etter en dag eller to.

To andre menneskerettighetsorganisasjoner sier de har mottatt meldinger fra om lag 150 personer som sier de har familiemedlemmer som blir holdt mot sin vilje.