Forsiktig optimisme rundt svenske skogbranner

Det brenner fremdeles kraftig i store skogsområder i Sverige. Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix
Det brenner fremdeles kraftig i store skogsområder i Sverige. Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sverige har brannmannskaper kjempet mot store skogbranner i en uke. Nå ser de at slokkingstiltakene begynner å gi resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er fortsatt alvorlig, men den har ikke blitt særlig forverret sammenlignet med i går, sier operativ sjef Britt Ramberg ved Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på en pressekonferanse fredag.

– Vi ser en liten stabilisering eller forbedring av situasjonen, men det er fortsatt ingen grunn til å være alt for optimistiske, sier hun.

– Beste natten hittil

Det er fremdeles meldt varmt og tørt vær i Sverige i neste uke. Samtidig er det søndag kveld ventet tordenvær over Norrbotten og Västerbotten, som kan føre til at nye skogbranner oppstår.

Redningsleder Robert Strid i Färila i Gävleborg sier likevel at han er forsiktig positiv til situasjonen i hans område.

– Vi jobber med våre begrensningslinjer. Vi har bedre værforhold akkurat nå, men varmt vær venter lenger fram. Akkurat nå handler det mye om å analysere, og vi ser lengre fram, sier Strid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsleder Hans Nornholm i Hälsingland er også forsiktig positiv.

– Dette har helt klart vært den beste natten hittil, sier han.

Svir av skog for å hindre spredning

Søndag bestemte redningsledelsen i Dalarna seg for å svi av et område på 800 hektar for å hindre brannspredning i Älvdalen.

Dette blir den største kontrollerte avbrenningen i moderne svensk historie, skriver SVT.

– For å opprettholde begrensningslinjene må vi forsterke dem, til å begynne med i det nordøstre hjørnet. Der kommer vi til å foreta en såkalt beskyttelsesavbrenning, sier redningssjef Johan Szymanski.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avbrenningen skal skje før området rammes av høye temperaturer i neste uke. Rundt 60 personer fra redningstjenesten og forsvaret skal delta i aksjonen, i tillegg til eksperter på avbrenning. Veiene i området skal holdes stengt mens avbrenningen pågår.

Får hjelp fra utlandet

Svenske myndigheter har også takket ja til å motta hjelp fra brannmannskaper fra en rekke land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

60 brannmannskaper fra Frankrike, som er spesialtrent i å slokke branner i ulendt terreng, er nå på vei. Polen har sendt 139 brannmannskaper og 44 kjøretøy, Danmark har sendt 61, mens et 50-talls personer kommer fra Tyskland.

Svenskene får også hjelp fra blant annet Østerrike, Portugal, Italia og Litauen. Norge har bidratt med ti slukkingshelikoptre og annet materiell og mannskap.

Totalt står 25.000 hektar skog i Sverige i brann søndag. I midten av neste uke er det meldt varmerekorder, med temperaturer på mellom 30 og 35 grader i deler av de skogbrannrammede områdene.