Israel vurderer å gjenåpne grenseovergang til Gazastripen

Israel, her representert ved statsminister Benjamin Netanyahu, vurderer å slippe varer inn på Gazastripen. Foto: Ronen Zvulun/Pool via AP
Israel, her representert ved statsminister Benjamin Netanyahu, vurderer å slippe varer inn på Gazastripen. Foto: Ronen Zvulun/Pool via AP Foto: NTB scanpix

Israel vurderer å gjenåpne en grenseovergang til Gazastripen fra og med tirsdag dersom roen i området opprettholdes, ifølge forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis i dag og morgendagen fortsetter som gårsdagen, kommer vi til gjenåpne grenseovergangen Kerem Shalom og utvide sonene der fisking er tillatt, til det normale, sier Lieberman søndag.

Uttalelsen fra Lieberman kom etter at Hamas, som kontrollerer Gazastripen, natt til lørdag kunngjorde en våpenhvile.

– Takket være innsats fra Egypt og FN har vi kommet fram til en avtale om å vende tilbake til den siste tidens fred mellom Israel og palestinske grupperinger, sa Hamas-talsmann Fawzi Barhoum natt til lørdag.

Opptrapping av konflikten

Kunngjøringen førte tilsynelatende til en avslutning på denne ukas kraftige opptrapping av konflikten mellom Hamas og Israel. Fire palestinere og en israeler ble drept fredag.

Våpenhvilen er ikke offisielt bekreftet av Israel. De understreker imidlertid at de ikke har interesse av noen ny krig med Hamas.

Israel har innført en streng blokade på Gazastripen, og siden den 30. mars er 132 palestinere drept og 13.000 såret av israelske soldater i en protestbølge langs den israelske grensa.

Militante palestinske grupper har på sin side skutt opp tusenvis av hjemmelagde raketter, brennende ballonger og granater mot det sørlige Israel.

Krever avslutning av oppskytninger

Israelske representanter har flere ganger understreket at de ikke kommer til å tolerere ytterligere oppskytninger i framtida. Det budskapet gjentok forsvarsminister Liebermann lørdag.

– Gazas beboere må forstå at så lenge ballonger starter branner i Israel, kommer de ikke til å kunne leve som normalt, sa Lieberman, ifølge Haaretz.

– Jeg håper at de neste par dagene blir rolige, la han til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden