Israel evakuerte Hvite hjelmer fra krigssone

800 medlemmer av organisasjonen Hvite hjelmer evakueres fra det sørlige Syria. Her et bilde av organisasjonens medlemmer under et luftangrep i Øst-Ghouta. Foto: Hvilte hjelmer / AP/ NTB scanpix
800 medlemmer av organisasjonen Hvite hjelmer evakueres fra det sørlige Syria. Her et bilde av organisasjonens medlemmer under et luftangrep i Øst-Ghouta. Foto: Hvilte hjelmer / AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den israelske hæren oppgir å ha evakuert flere hundre syrere til Jordan. De evakuerte er medlemmer av hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer og deres familier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels hær opplyser at de evakuerte syrerne befant seg nær Golanhøydene i det sørlige Syria og at «livene deres var i umiddelbar fare». Videre heter det at evakueringen kom etter forespørsel fra USA og europeiske land.

– Etter instrukser fra Israels regjering og på forespørsel fra USA og europeiske land har hæren nylig gjennomført et humanitært oppdrag for å redde medlemmer av en sivil organisasjon og deres familier, skriver den israelske hæren på Twitter.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier i en uttalelse søndag at Israel har gått med på evakueringen etter forespørsel fra USAs president Donald Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau.

– President Trump kontaktet meg, og også Canadas statsminister Trudeau og andre, og ba oss om hjelp til å hente ut flere hundre Hvite hjelmer-medlemmer fra Syria, sier Netanyahu.

Bekreftes av Jordan

Jordans statlige nyhetsbyrå Petra skriver at landet har gitt FN myndighet til å hjelpe 800 syrere inn i landet. De skal deretter overføres til vestlige land. Nyhetsbyrået skriver at mottakerlandene er Storbritannia, Canada og Tyskland.

Senere søndag sa Jordans utenriksminister Ayman Safadi at det endelige antallet evakuerte er 422 personer.

Mohammed al-Kayed, talsperson for Jordans utenriksdepartement, opplyser at syrerne skal være i Jordan i tre måneder.

– Vi godkjente forespørselen utelukkende av humanitære årsaker, sier Mohammed al-Kayed, talsperson for det jordanske utenriksdepartementet.

Svertekampanje

Hvite hjelmer ble grunnlagt i 2013 og er et nettverk av personer som forsøker å redde skadde etter krigshandlinger i opprørskontrollerte områder. Organisasjonen kaller seg selv Syrias sivilforsvar. Både det syriske regimet og Russland har imidlertid stemplet medlemmene som «terrorister».

Russland er blitt anklaget for å stå bak en omfattende svertekampanje mot Hvite hjelmer i sosiale medier, noe som blant annet den britiske avisen The Guardian har skrevet om.

Tyskland tar imot 50

Tyskland har gått med på å ta imot rundt 50 av gruppen, skriver avisen Bild.

En talsperson for innenriksminister Horst Seehofer sier at de har utstedt visum til flyktningene som kommer til Tyskland, som betyr at de slipper å søke asyl når de ankommer.

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland sier at landet nå jobber sammen med Storbritannia og Tyskland for å sørge for sikkerheten til Hvite hjelmer og deres familier.

Israel endrer ikke strategi

Israel ønsker ikke å intervenere i krigen i Syria, men gjennomførte likevel evakueringen på et tidspunkt der den syriske regjeringshæren rykker fram i det sørvestlige Syria – med støtte fra russiske fly.

De israelske forsvaret fastholder at redningsaksjonen ikke representerer noen endring i deres holdning til krigen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden