Meny

EU-topp: – Skogbranner i Sverige viser at Trump tar feil

Ljusdal, Sverige, helikopterfly med vanntank. Foto: Maja Suslin / EPA / NTB scanpix

EU-kommissær for krisehåndtering, Christos Stylianides, sier til Expressen at brannene i Sverige viser at Donald Trump tar feil.

– De svenske brannene skyldes klimaendringer, slår han fast, og kritiserer Donald Trumps beslutning om å trekke USA ut av Paris-avtalen.

Se bilder fra brannene nederst i artikkelen.

– Brannene er uten sidestykke. Klimaendringer kommer til å få mange alvorlige konsekvenser. Jeg støtter ikke Trump, dette er ikke «fake news», sier han.

Samtidig mener han at hjelpen Sverige nå mottar fra store deler av Europa er et eksempel på solidaritet.

– Det er dette våre europeiske medborgere forventer av EU, sier han til avisen.

Russland-kontrovers

Svenskene utelukker ikke å be om hjelp fra store tankfly fra USA og Russland, skriver Expressen. Men problemet er nettopp at flyene er så store og trenger mye plass.

– Det er mye trafikk i luftrommet. Det er fullt av helikoptre og småfly. De store flyene krever mer plass og det fins bare noen få flyplasser de kan lande på, sier Marcus Årskog, talsperson for det svenske sikkerhetsdirektoratet, MSB.

Sverige takket nei til russiske fly under skogbrannene i 2014, noe som skapte kontroverser.

74 branner og 139 polakker

139 polske brannfolk og 44 kjøretøy er ankommet Sverige med båt. De skal settes inn mot de voldsomme skogbrannene i Jämtland, midt i landet.

Christos Stylianides er EUs krise-sjef. Foto: Lieven Creemers / EU

Kveldssendingen på svenske SVT1 melder lørdag kveld om 74 banner over hele landet. Nye branner oppstår stadig. Områder som står i brann er gjerne 1x1 kilometer i utstrekning.

Deler av Europavei 4 ved Härnösand ved kysten måtte stenges på grunn av røyken.

Gir opp de største brannene

– Situasjonen har ikke blitt bedre, snarere tvert imot, sier redningssjef Peter Arnevall i brannvesenet i Stor-Stockholm til kanalen.

– De større brannene har vi ikke noe som helst håp om å slukke på noen annet vis enn gjennom værskifte. Da snakker vi om styrtregn i flere dager.

Imidlertid viser de svenske værmeldingene om stadig varme og stadig tørke de neste dagene - temperaturene kan nå 35 grader, og dermed kan neste uke bli årets varmeste.

Bønder og brannmenn fra utlandet

Mannskaper fra Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Litauen og Norge er satt inn for å bekjempe skogbrannene i Sverige. Den svenske beredskapsetaten MSB takket lørdag ja til et tilbud om hjelp fra 46 tyske brannmannskaper, som tar med seg utrustning fra hjemlandet.

Enkelte steder kan ikke engang helikoptere fly på grunn av røykutviklingen. Mange frivillige, deriblant bønder med sine gjødselstanker, hjelper også til.

Innbyggere i de utsatte grendene Huskölen, Finneby, Kårböle, Enskogen, Trängselets og Ängra ble evakuerte.

Også i Norge kommer flere skogbranner ute av kontroll.

Bilder fra brannene

Flybilder fra brannen rundt Ljusdal i Sverige, onsdag. Foto: Maja Suslin / Tt / NTB scanpix
Fransk Bombardier 415 brannfly i Sveg, i Sverige. Foto: Mats Andersson / AFP / NTB scanpix
Skogbunnen tar fyr i Karbole, Sverige. Foto: Tt News Agency / Reuters / NTB scanpix
Populært