Pablo Casado valgt som leder av Partido Popular

Den nyvalgte Partido Popular-lederen Pablo Casado taler under partiets kongress i Madrid lørdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Den nyvalgte Partido Popular-lederen Pablo Casado taler under partiets kongress i Madrid lørdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Pablo Casado blir leder i det konservative spanske partiet Partido Popular. Casado overtar etter at tidligere statsminister Mariano Rajoy trakk seg i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37 år gamle Pablo Casado ble lørdag valgt som ny leder av Partido Popular på et ekstraordinært landsmøte. Han har tidligere vært talsmann for partiet, som har stått uten leder siden tidligere statsminister Mariano Rajoy trakk seg 5. juni.

Casado fikk 57 prosent av stemmene, og vant dermed over motkandidaten Soraya Saenz de Santamaria med klar margin. 37-åringen blir beskrevet som et mer konservativt valg.

Det konservative partiet Partido Popular (PP) mistet regjeringsmakten i Spania i juni. Regjeringen, frontet av Mariano Rajoy, falt da et mistillitsforslag i kjølvannet av en korrupsjonsskandale fikk flertall.

Rajoy ble erstattet som statsminister av sosialisten Pedro Sanchez.

Velgerflukt

Den nye partilederens viktigste oppgave blir å blåse liv i et parti som har opplevd en massiv velgerflukt de siste årene. Fra 2011 til 2016 mistet Partido Popular over tre millioner velgere.

De fleste flyktet over til det borgerlige og liberale partiet Ciudadanos og velgerflukten sies å være en reaksjon på de store korrupsjonsskandalene som har rystet partiet de siste årene.

– Spania trenger oss samlet og sterke, mer enn noensinne, sa Casado i sin siste tale før valgdagen.

Han er også mot å avkriminalisere aktiv dødshjelp, noe som fremmes av den sosialistiske regjeringen, og han ønsker å redusere inntektsskatt og selskapsskatt.

– Dialog fungerer ikke

Catalonia har vært et hett tema det siste året, og tidligere statsminister Rajoys forhold til katalanerne gikk i lås etter at han gikk drastisk til verks mot de katalanske lederne etter den ulovlige folkeavstemningen i Catalonia fjor høst.

Statsminister Sánchez møtte mandag forrige uke for første gang den nyvalgte katalanske presidenten Quim Torra i Madrid, med mål om å få i gang dialogen med Catalonia.

Nyvalgte Casado har inntatt en hard linje mot katalanske uavhengighetsforkjempere, og er ikke like åpen for dialog som statsministeren.

– Dialog fungerer ikke med dem som ønsker å bryte loven, uttalte Casado tidligere denne uken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden