Trump truer med toll på alle kinesiske importvarer

President Donald Trump truer med å innføre høy toll på alle kinesiske varer som importeres til USA. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
President Donald Trump truer med å innføre høy toll på alle kinesiske varer som importeres til USA. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump sier han er villig til å innføre toll på alle kinesiske importvarer. Utspillet er ventet å føre til et skarpt fall i aksjekursene når børsen åpner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er villig til å gå til 500, sier den amerikanske presidenten i et intervjuopptak med CNBC.

"500" er en referanse til den totale mengden varer som USA importerte fra Kina i fjor. De var verdt til sammen 505,5 milliarder dollar, tilsvarende over 4.000 milliarder kroner.

Trump-administrasjonen har så langt innført toll på kinesiske varer verdt 34 milliarder dollar, tilsvarende 280 milliarder kroner. Avgjørelsen trådte i kraft 6. juli.

Allerede før opptaket ble sendt fredag morgen, var det ventet et svakt fall på industriindeksen Dow Jones når USA-børsene åpner 15.30 norsk tid. Etter publiseringen ligger det an til en langt større kursnedgang.

Les også: Fare for handelskrig: – Nå får økonomene det tøft

Svekket yuan

Samtidig lar Kinas sentralbank kursen på landets strengt kontrollerte valuta yuan falle mot dollar, noe som kan bidra til å bedre konkurranseevnen til kinesisk eksportindustri og minske konsekvensene av de amerikanske tollavgiftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden midten av februar har verdien på yuan falt med 7,6 prosent mot dollar.

Trump reagerte fredag med flere Twitter-meldinger der han anklager både Kina og EU for å svekke USAs konkurranseevne ved hjelp av valutamanipulering og lave styringsrenter, samtidig som dollaren blir sterkere og USAs sentralbank hever renten.

Kritiserer renteheving

– USA bør ikke straffes fordi vi gjør det så bra. Innstrammingene nå skader alt vi har gjort. USA bør få lov til å ta tilbake det vi har mistet som følge av ulovlig valutamanipulering og DÅRLIGE handelsavtaler, skriver Trump.

Også torsdag ga Trump uttrykk for at han var misfornøyd med at den amerikanske sentralbanken har begynt å sette opp styringsrenten. Trumps kritikk bryter med tradisjonen om at USAs politiske ledelse ikke skal blande seg inn i sentralbankens avgjørelser.