Fire enorme skogbranner i Sverige vurdert som umulige å slukke

VIDEO: De svenske brannmyndighetene sier de nå må prioritere blant skogbrannene og at situasjonen er svært anstrengt. Det raser rundt 50 skogbranner i Sverige.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av de drøyt 40 skogbrannene som raser i Sverige, blir vurdert som så omfattende at de er umulige å slukke. Strategien er heller å begrense dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marcus Årskog, talsmann for beredskapsmyndighetenes spesialavdeling for skogbranner, sier at man nå har gitt opp å slukke fire av brannene og heller setter alt inn på å hindre at de når byer og andre bebodde områder.

De fire alvorligste brannene er å finne i Jämtland, Gävleborg, Dalarna og Örnsköldsvik. som alle har store skogområder. Totalt er mellom 300 og 500 personer evakuert fra sine hjem.

Det totale antallet branner forandrer seg hele tiden, men ved lunsjtid fredag mente brann- og redningsmyndighetene (MSB) at det brenner på et 40-tall steder rundt om i landet. Flere tusen personer sliter i den intense heten med å slukke eller begrense flammene.

Les også: «Svært anstrengt» situasjon for svensk brann- og redningstjeneste

Kritiske timer

Et stort antall vannbombefly fra en rekke EU-land er satt inn i slukningsarbeidet. Calalina-flyene suppleres av helikoptre, blant annet ti fra Norge. Redningssjef Robert Strid sier etter et stabsmøte at slukningsarbeidet går inn i kritiske timer og at situasjonen kan forverre seg ytterligere utover kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningssjefen advarer mot mange rykter på sosiale medier om hvor det skal være trygt for innbyggere å vende tilbake. Han ber folk holde seg til autoriserte kilder for slike meldinger.

Sveriges statsminister Stefan Löfven bedømmer situasjonen som ekstrem idet landet herjes av flere titall skogbranner som truer med å spre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse fredag framholdt Löfven at regjeringen er klar til å fatte de beslutninger som trengs. Han sa også at Sverige må vurdere en forhøyet beredskap overfor skogbranner.

– Når dette er over, må vi gå gjennom beredskapen vår, sa han.

Hjelp fra mange land

Statsministeren understreket at Sverige nå får hjelp fra flere andre land i form av brannfly og helikoptre, og han takket også alle som jobber med å slukke brannene. Norske og danske brannmenn deltar i slukningsarbeidet.

Også Dan Eliasson, sjefen for Myndigheten för samhällskydd og beredskap (MSB), tok til orde for at beredskapen må bli høyere. Ifølge Eliasson er svensk redningstjeneste ikke dimensjonert for å klare så mange store og kompliserte branner samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er den alvorligste og vanskeligste situasjonen som svensk redningstjeneste har befunnet seg i. Jeg vil advare mot å undervurdere situasjonen. Det kan fortsatt eskalere og situasjonen er alvorlig, sa Eliasson.

Han understreker også at hele det svenske samfunnet vil stå overfor store utfordringer i lang tid framover.