Trump: – Viktig å komme godt overens med Putin og Russland

Se video: Trump: – Blir Putins verste fiende om forholdet ikke fungerer

Trump og Det hvite hus inviterer Putin til Washington til høsten og påpeker viktigheten av et godt forhold mellom landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump, som har fått massiv kritikk etter toppmøtet med Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors mandag, påpeker i et intervju med CNBC viktigheten av gode relasjoner mellom landene.

– Å gå overens med Putin og å gå overens med Russland er positivt, ikke negativt, sa han.

– Med det sagt, om det ikke fungerer, blir jeg den verste fienden han noensinne har hatt, la presidenten til.

Trump gjentok torsdag på Twitter at han er svært fornøyd med mandagens møte, som han mener har kommet feil fram på grunn av det han kaller «fake news».

– Toppmøtet i Russland var en stor suksess, bortsett fra hos den virkelige folkefienden, de Falske Nyhetsmediene. Jeg ser fram til vårt andre møte, så vi kan begynne å implementere de mange tingene vi diskuterte, skriver Trump.

Les også: USAs tidligere justisminister hardt ut mot Trump på Twitter

Nytt møte til høsten

Donald Trumps pressetalskvinne Sarah Sanders sier det er samtaler på gang om et nytt besøk til høsten, men hun kunne ikke si sikkert hvor det vil finne sted.

Det hvite hus opplyser at det er den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton som har fått i oppdrag å formelt invitere Putin til USA.

– Fare for opptak

USAs etterretningssjef Dan Coats var på en sikkerhetskonferanse i Aspen, Colorado, da han fikk vite av journalistene at Putin er invitert til USA.

– Det var ikke jeg klar over. Det kommer til å bli spesielt, sa Coats. Han la til at han ikke hadde noen opplysninger om hva som var blitt sagt under møtet i Helsingfors.

– Det er presidenten som har styringen på dette. Men hvis han hadde spurt meg om hvordan møtet skulle settes opp, ville jeg ha foreslått et litt annet opplegg. Det er alltid en fare for at Putin tar opp slikt på bånd, sa Coats.

Les også: Clinton med stikk mot Trump før toppmøte med Putin

Bør ikke møtes alene

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, mener at Trump og Putin ikke bør møtes alene før det blir klargjort hva som skjedde på møtet i Helsingfors.

– Inntil vi vet hva som skjedde på deres to timer lange møte i Helsingfors, bør ikke presidenten møte Putin på tomannshånd. Verken i USA, Russland eller noen andre steder, mener han.

«Ingen» vet hva som ble snakket om

Det har vært stille fra de to presidentene om hva som ble tatt opp i samtalen mellom dem mandag.

Torsdag lettet Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, litt på sløret og fortalte at «muntlige avtaler av stor viktighet» ble inngått mellom de to presidentene, blant annet om forlengelse av viktige, tosidige nedrustningsavtaler som New START og INF.

Antonov sa at Putin også hadde lagt fram «konkrete og interessante forslag» om hvordan USA og Russland kunne samarbeide i Syria, melder The Washington Post.

Les også: Schumer: Trump og Putin bør ikke møtes alene

Atomvåpen og terrorkamp

På amerikansk side er det foreløpig ingen som kan bekrefte de russiske opplysningene.

Samtidig som Trump på torsdag skrev at han ser fram til et nytt møte med den russiske presidenten, ramset han opp flere problemråder de snakket om mandag, inkludert kampen mot terror, sikkerhet for Israel, utbredelsen av atomvåpen, cyberangrep, handel, Ukraina, fred i Midtøsten og Nord-Korea.

– Det er mange svar, noen lette og noen tøffe, til disse problemene, men de kan alle bli løst, skriver presidenten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden