Russisk UD ber om løslatelse av spionsiktet student

Maria Butina leder en russisk våpenorganisasjon som jobber for mer liberale våpenlover i Russland. Her taler hun under et arrangement i Moskva i april 2013. De siste årene har hun bodd i USA på studentvisum. Foto: AP / NTB scanpix
Maria Butina leder en russisk våpenorganisasjon som jobber for mer liberale våpenlover i Russland. Her taler hun under et arrangement i Moskva i april 2013. De siste årene har hun bodd i USA på studentvisum. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det russiske utenriksdepartementet startet torsdag en internettkampanje for spionsiktede Maria Butina (29) hvor de oppfordrer til hennes løslatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russisk UD oppdaterte torsdag kveld sin Twitter-konto med et bilde av den spionsiktede studenten med emneknaggen #FreeMariaButina. Bildet brukes nå som kontoens profilbilde.

Butina ble pågrepet i Washington få timer etter toppmøtet mellom president Donald Trump og hans russiske motpart Vladimir Putin i Helsingfors mandag.

Samme dag ble 29-åringen siktet for å ha samlet informasjon om amerikanske tjenestemenn og organisasjoner og for å ha forsøkt å etablere en bakkanal for kommunikasjon mellom USA og Russland. I et rettsmøte onsdag erkjente ikke Butina skyld, men fengslingen opprettholdes av frykt for at hun kan rømme landet.

Utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova sa onsdag at den åpenbare grunnen til å pågripe Butina, var å svekke det positive inntrykket av mandagens toppmøte.

Kvinnen anklages for å ha brukt sitt medlemskap i National Rifle Association (NRA) og kontakt med NRAs ledelse til å opprette kontakt med ledere i Det republikanske partiet, politikere og forretningsfolk.

Den russiske ambassaden i Washington skulle torsdag kveld lokal tid møte og bistå Butina. På sin Facebook-side skriver de at de skal gi henne all nødvendig hjelp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden