Russisk ambassade hjelper spionsiktet student i Washington

Maria Butina leder en russisk våpenorganisasjon som jobber for mer liberale våpenlover i Russland. Her taler hun under et arrangement i Moskva i april 2013. De siste årene har hun bodd i USA på studentvisum. Foto: AP / NTB scanpix
Maria Butina leder en russisk våpenorganisasjon som jobber for mer liberale våpenlover i Russland. Her taler hun under et arrangement i Moskva i april 2013. De siste årene har hun bodd i USA på studentvisum. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske ambassaden i Washington skal torsdag møte og bistå den russiske studenten Maria Butina (29), som er siktet for spionasje i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser ambassaden på sin Facebook-side, og skriver at de skal gi henne «all nødvendig hjelp». Butina ble pågrepet i Washington få timer etter toppmøtet mellom president Donald Trump og hans russiske motpart Vladimir Putin i Helsingfors mandag.

Samme dag ble hun siktet for å ha samlet informasjon om amerikanske tjenestemenn og organisasjoner, og for å ha forsøkt å etablere en bakkanal for kommunikasjon mellom USA og Russland. I et rettsmøte onsdag erklærte Butina seg ikke skyldig, men fengslingen opprettholdes av frykt for at hun rømmer landet.

Den 29 år gamle kvinnen anklages for å ha brukt sitt medlemskap i National Rifle Association (NRA) og kontakt med NRAs ledelse til å opprette kontakt med ledere i Det republikanske partiet, politikere og forretningsfolk.