Største beslag av falske sprøytemidler noensinne

<p>Illustrasjonsfoto: Falske sprøytemidler kan utgjøre en fare fordi ingen kontrollerer hva midlene inneholder. </p>
Illustrasjonsfoto: Falske sprøytemidler kan utgjøre en fare fordi ingen kontrollerer hva midlene inneholder.  Foto: Colourbox

Mengden falske sprøytemidler som ble beslaglagt er nok til å dekke nesten hele England. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var gjennom «Operation Silver Axe» at sprøytemidlene ble beslaglagt. I alt 360 tonn falske sprøytemidler ble beslaglagt i flere europeiske land, noe som er nok til å spraye 48.000 kvadratkilometer eller nesten hele England, ifølge Europol.

«Operation Silver Axe» er en årlig aksjon koordinert av Europol i samarbeid med European Anti-Fraud Office (OLAF). Store havner, flyplasser, landegrenser og produksjons- og ompakningsanlegg ble undersøkt i 27 deltagende land.

Illustrasjonen viser hvor mange kvadratkilometer de beslaglagte plantevernmidlene kan dekke. Foto: Europol
Illustrasjonen viser hvor mange kvadratkilometer de beslaglagte plantevernmidlene kan dekke. Foto: Europol

– Rekordvolumet av farlige stoffer som ble beslaglagt er et viktig skritt i arbeidet med å redusere flyten av potensielt dødelige produkter til EU-markedet, sier Wil van Gemert i Europol i en pressemelding.

Aksjonen varte i 20 dager og Europol opplyser at de samarbeidet tett med både deltagerlandene og private aktører innenfor produksjon og handel av plantevernmidler. OLAF gav informasjon om 180 mistenkelige forsendelser av sprøytemidler i EU.

– Kompleksiteten og omfanget av denne svindelen gjør det nødvendig å samarbeide på tvers av landegrenser og selskaper, og i tett samarbeid med privat sektor, sier van Gemert.

Les også: Rester av sju plantevernmidler funnet i norske jordbær

Omfanget øker

Ifølge Graeme Taylor i European Crop Protection Association er det estimert at falske plantevernmidler utgjør nesten 14 prosent av markedet i EU nå.

– Nylige undersøkelser viser at dette er en voksende trussel. Det er ikke bare et problem for selskapene som produserer ekte plantevernmidler, men det utgjør også en stor risiko for helse og miljø, sier han.

I fjor offentlige EUs varmerkemyndighet EUIPO en undersøkelse som viste at 12,8 prosent av sprøytemidlene som brukes er falske.

Den lovlige bransjen innenfor plantevernmidler i EU taper rundt 13 milliarder årlig på grunn av falske midler, skriver Velgekte.no.

Ingen vet hva de inneholder

Sprøytemidler er underlagt noen av verdens strengeste kontroller. I Norge er det Mattilsynet som har ansvar for godkjenning av sprøytemidler. For at et middel skal bli godkjent i Norge må det ha tilfredsstillende landbruksvitenskapelig virkning, og ikke ha skadevirkninger overfor mennesker, husdyr, dyre- og planteliv eller det biologiske mangfoldet og miljøet.

Patentstyret har tidligere uttalt at konsekvensene av falske sprøytemidler kan være alvorlige for landbruk, jordsmonn, dyreliv og grunnvann, fordi ingen vet hva sprøytemidlene inneholder.

– De som er involvert i handel med piratkopier, nøyer seg ikke lenger med falske t-skjorter og vesker, men ønsker å oppnå profitt også på produkter som kan forurense landbruksprodukter og være skadelig for helse og miljø, uttalte seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret den gang.

Les også: Fant sprøytemidler i importert mat: – Bør eliminere unødig risiko

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden