Meny

Lava skapte ny øy utenfor Hawaii

En liten øy dukket opp utenfor kysten av Hawaiis Big Island fredag. Mandag hadde lavaøya vokst seg så stor at den gikk i ett med hovedøya. Foto: USGS.
En ny øy dukket opp utenfor Hawaiis Big Island forrige uke. Øya er formet av lavaen som begynte å renne ut av Kilauea-vulkanen i mai i år.

Siden Kilauea fikk utbrudd den 3. mai i år har mange tusen mennesker blitt evakuert, flere hundre hus blitt ødelagt og store skogsområder har brent opp.

Nå har det kraftige vulkanutbruddet dannet en helt ny øy i havet utenfor Hawaiis hovedøy Big Island, melder Det amerikanske jordskjelvsenteret (USGS) på Facebook.

Øya, som først ble observert fredag, dukket opp i den nordlige delen av området der lava fra Kilauea-vulkanen har rent i havet. Denne lavaen har igjen fortsatt å vokse inntil den brøt overflaten og formet en ny øy.

Mandag hadde øya vokst seg så stor at den nå er en del av hovedøya, skriver USGS på Facebook.

Les også: 23 skadd da glødende lavasteiner gikk gjennom taket på en turbåt på Hawaii

Lava sørger stadig for at Hawaii vokser i størrelse. I løpet av de siste tiårene har vulkanen Kilauea gjennom sine utbrudd sørget for at Hawaii har fått mer enn fire kvadratkilometer ekstra areal, skriver nettstedet Motherboard. Dette arealet tilhører automatisk staten.

Til tross for at det nye arealet og de spontane lavaøyene som oppstår etter utbrudd kan være av kort varighet, har de likevel en viktig funksjon. De nye landmassene bidrar nemlig til å beskytte Hawaiis kyst fra erosjon fra Stillehavet.

Les også: Ytterligere hundrevis av hus ødelagt på Hawaii

Populært