Sverige ber om mer hjelp fra EU i kampen mot flammene

<p>Situasjonen i Sverige nå, med over 50 skogbranner i landet, beskrives som den verste i moderne tid. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix</p>
Situasjonen i Sverige nå, med over 50 skogbranner i landet, beskrives som den verste i moderne tid. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Flere store skogbranner herjer i Sverige, og det brenner nå minst 80 steder i landet. Svenske myndigheter ber om mer hjelp fra EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved tettstedet Sveg i Härjedalen truer flammene tirsdag kveld en TV- og radiomast. Sendingene av en rekke kanaler fra masten er stoppet, fordi personer som jobbet på stedet er evakuert.

Det er fare for at masten kan falle, noe som i så fall vil gjøre det vanskelig å få viktige beskjeder ut til folk i området, melder SVT.

Tirsdag kveld ankommer et italiensk brannfly av typen Catalina Sverige for å styrke innsatsen fra luften. Flyene kan slippe 6.000 liter vann av gangen, mens helikoptre har en kapasitet på mellom 500 og 1.000 liter. Nok et italiensk fly ankommer etter planen onsdag.

Verste i moderne tid

Skogbrannene i Sverige omtales som de verste i moderne tid. Heten vedvarer, og bakken er knusktørr. Vind gjør at flammene sprer seg med eksplosiv fart.

Også seks norske helikoptre deltar i slukkingsarbeidet i Sverige. Ytterligere to er sendt til innsats i landet, der beredskapsmyndighetene har sendt en fornyet appell til EU om bistand fra flere helikoptre.

– Mangel på alt

I tillegg har mannskaper fra Stjørdal brann- og redningstjeneste dratt over grensen for å hjelpe til med slukking av skogbrannene. Røde Kors øker også beredskapen.

– Våre mannskaper har slitt og jobbet hele natten. Vi trenger mer personell og materiell. Det er mangel på alt, egentlig, og problemet er at vi ikke har folk til å avløse mannskapene. Enkelte jobber 24 timers vakter, sier beredskapsleder Torbjörn Wannqvist i Ljusdal kommune, der åtte boliger er slukt av flammene.

Ber frivillige om hjelp

Området som de norske hjelpemannskapene skal hjelpe til i, befinner seg i Jämtland og Härjedalen. 60 boliger i Jämtland er tirsdag ettermiddag evakuert.

Redningstjenesten i Jämtland klarer seg ikke med norsk hjelp alene, men har bedt alle frivillige over 18 år melde seg. Ifølge kommunikasjonsansvarlig Niclas Jarlås i kommunen har responsen vært stor.

– Det ringer hele tiden. Det begynner å nærme seg hundre samtaler og det ringer fortsatt, sier han.

Dagens Nyheter skriver at Sverige mangler 2.500 deltidsbrannmenn, en situasjon som er ytterst alvorlig nå under den ekstreme tørken. Av Sveriges 14.500 brannmenn er omkring 10.000 deltidsansatte.

Flere branner oppstår

Flere nye branner oppsto tirsdag, blant annet i Jättendal og Hamra i Hälsingland, ikke langt unna byene Ängra og Enskogen som allerede er rammet. I Härjedalen brenner det flere steder, og en av brannene dekker et område så stort som 1.600 hektar.

Et område i Härjedalen ved grensen mot Norge er evakuert.

Siden helgen er det meldt om nye skogbranner, både små og store, i hele Sverige – med unntak av Skåne, Helland og Gotland. Mest omfattende er det i fylkene Dalarna, Jamtland og Gävleborg.

Mange steder kan ikke brannmannskapene rykke inn, da situasjonen blir vurdert som for farlig. Vinden fører flammene fra tretopp til tretopp, og på kort tid kan et område være omringet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden