Italia lar migranter og flyktninger gå i land

Også i forrige uke fikk migranter og flyktninger lov til å gå i land på Sicilia. Disse ble reddet av den italienske kystvakten og gikk i land i Trapani torsdag. Foto: Igor Petyx / ANSA via AP / NTB scanpix
Også i forrige uke fikk migranter og flyktninger lov til å gå i land på Sicilia. Disse ble reddet av den italienske kystvakten og gikk i land i Trapani torsdag. Foto: Igor Petyx / ANSA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flyktninger og migranter i to patruljebåter fikk mandag gå i land i Pozzallo på Sicilia etter at flere EU-land lovet å ta imot noen av dem som asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Italia og Malta har krevd at andre land tar imot båtene og de 450 menneskene om bord. Fram til mandag hadde kun 57 mennesker, alle kvinner og barn, fått gå i land.

Søndag lovet imidlertid Tyskland, Spania og Portugal å ta imot 50 asylsøkere hver etter at Frankrike og Malta hadde kommet med lignende løfter tidligere.

Dermed lot Italias sterkt innvandringskritiske regjering de to overfylte patruljebåtene legge til kai tidlig mandag morgen. Båtene plukket opp flyktningene og migrantene i Middelhavet lørdag.

Men ikke alle EU-land ønsker å bidra. Tsjekkia avviste anmodningen og kalte fordelingsplanen for «en vei til helvete».

Belgisk tilbud

Det er foreløpig ikke klart om Italia vil godta de 150 siste personene som asylsøkere eller om regjeringen vil kreve at også de blir overført til andre EU-land. Mandag ble det meldt at også Belgia er villig til å ta inn en viss andel.

EU-kommisjonen understreker samtidig at Italia og andre EU-land må bli enige om mer langsiktige løsninger.

– Italia har lenge bedt om regionalt samarbeid når det gjelder landsetting, noe de har rett til. Kommisjonen tror imidlertid ikke at ad hoc-løsninger som dette er bærekraftig på lang sikt, sier kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Stanset av Mauritania

Mange flyktninger og migranter forsøker nå også å bruke Spania som en inngangsport til Europa.

Søndag ble en trebåt med 125 mennesker stanset i mauritansk farvann idet den var på vei fra Senegal til de spanske Kanariøyene. Ifølge mauritanske myndigheter var alle om bord fra Senegal, og de skal ha betalt 1.000 dollar hver til menneskesmuglere for å bli brakt til Europa.

Alle om bord ble pågrepet og brakt til Mauritanias hovedstad Nouakchott. Mauritanske myndigheter sier de har stanset hundrevis av afrikanske migranter på vei til Europa.

Aktuelt: Flere hundre migranter fraktet til grensa og forlatt i ørken i Niger

Personvernpolicy