Hemmelige videoer av USAs atomprogram frigitt

Se video: Et amerikansk forskningsinstitutt har lokalisert og analysert bortgjemte videoopptakk gjort av USAs prøvesprengninger under Den kalde krigen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 3.500 slike opptak ligger fortsatt bortgjemt i hvelv på tvers av USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under Den kalde krigen utførte USA 210 atmosfæriske atomsprengninger. Flere av disse prøvesprengningene ble filmet. Rundt 10.000 av disse opptakene har ligget bortgjemt i høysikkerhetshvelv rundt omkring i USA.

Forskningsinstituttet Lawrence Livermore National Laboratory har de siste fem år arbeidet med å lokalisere og analysere disse opptakene. Ifølge lederen av prosjektet Greg Spriggs var de viktige opptakene i ferd med å gå tapt.

– De lå ikke bare å samlet støv, de var i ferd med å råtne bort. De ville ha vært tapt for alltid, forteller forskeren Greg Briggs på instituttets egen nettside.

Gruppen har så langt klart å lokalisere 6.500 slike opptak gjort i tidsperioden 1945 til 1962. De antar at det gjenstår å finne omkring 3.500 filmruller.

Formålet med det omfattende arbeidet er å bevare filmene slik at de kan analyseres med nyere teknologi. Ønsket er å tilby bedre data og mer informasjon angående de atmosfæriske prøvesprengningene som foregikk under krigen.

Se video: For første gang har amerikanerne frigitt opptak fra «Operation Teapot»:

Les også: En reise i atombombens kraters por