Italia: Malta og Frankrike vil ta imot migranter fra skip som nektes å legge til kai

Illustrasjonsfoto: Bilder viser migranter om bord i det spanske fartøyet Proactiva Open Arms på vei til Barcelona tidligere i juli. Foto: Olmo Calvo/AP/NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Bilder viser migranter om bord i det spanske fartøyet Proactiva Open Arms på vei til Barcelona tidligere i juli. Foto: Olmo Calvo/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia sier Frankrike og Malta har sagt ja til å ta imot noen av migrantene på et skip med rundt 450 personer som nektes å legge til kai i italienske havner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Italias statsminister Giuseppe Conte som lørdag kveld sier Malta og Frankrike har sagt ja til å ta imot 50 migranter hver fra skipet, som er et fiskefartøy.

Hvor de øvrige rundt 350 menneskene om bord kan ta veien, er uklart. Conte sier imidlertid at «andre land raskt vil følge» og ta imot migrantene.

Myndighetene på Malta og i Frankrike har selv ikke bekreftet at de skal ta imot noen.

Det var Italias innenriksminister Matteo Salvini som lørdag formiddag gjorde det klart at skipet ikke ville få lov til å legge til kai i Italia.

Skipet var på vei til den italienske øya Lampedusa, men Salvini sa nei. Myndighetene på Malta har også sagt nei. De hevder at skipet er nærmere italiensk enn maltesisk område, og at migrantene om bord ønsker å komme i land i Italia.

– Som vi har lovet, vi gir oss ikke på dette. Myndighetene på Malta, smuglere og velmenende organisasjoner må bare avfinne seg med at denne båten kommer ikke til å legge til kai i Italia, sa Salvini.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han holder seg dermed til den nye regjeringens politikk om å holde havnene stengt for skip med flyktninger og migranter. Dette har tidligere ført til verbale sammenstøt med myndighetene på Malta og andre EU-land.

I forrige måned måtte det franske redningsskipet Aquarius seile til Spania, som hadde sagt seg villig til å ta imot migrantene om bord. Bare dager etter måtte Malta ta imot den tyske skuta Lifeline med 234 mennesker. Det skjedde etter at flere europeiske land ble enige om å ta ansvar for migrantene om bord.