Pakistan sørger etter at 128 ble drept i bombeangrep

Sykehusene i Quetta er overbelastet etter fredagens selvmordsangrep, og ansatte har blitt bedt om å avlyse ferier for å ta seg av de mange sårede. Foto: AP / NTB scanpix
Sykehusene i Quetta er overbelastet etter fredagens selvmordsangrep, og ansatte har blitt bedt om å avlyse ferier for å ta seg av de mange sårede. Foto: AP / NTB scanpix

Pårørende i sorg samlet seg lørdag for å begrave sine kjære som ble ofre for en selvmordsbomber under et valgkamparrangement i Pakistan. 128 personer ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombeangrepet fredag var et av de dødeligste rettet mot et politisk arrangement i landet til nå. Foruten de 128 drepte ble rundt 150 såret, blant dem flere kritisk.

Den ytterliggående islamistgruppen IS uttalte at den sto bak selvmordsangrepet i byen Mastung, som ligger nær Quetta, hovedstaden i provinsen Balutsjistan.

Sykehus i området ble satt i nødberedskap for å kunne ivareta de mange sårede. Leger og annet helsepersonell har blitt bedt om å avlyse ferier.

Provinsens leder Haider Shako opplyser at det er iverksatt forsterkede sikkerhetstiltak i «sårbare områder». Han ber politikere i provinsen om å være årvåkne.

Blant de drepte var Siraj Raisani, som kjempet om et sete i provinsforsamlingen på vegne av det nye partiet Balutsjistan Awami (BAP). BAP innstilte alle arrangementer lørdag og ba sine tilhengere om å overholde en tredager lang sørgeperiode.

Flere angrep

Fredagens angrep var det dødeligste i Pakistan etter at Taliban-opprørere angrep en skole i Peshawar nordvest i landet i 2014, der over 150 personer ble drept, de fleste av dem barn.

Bare noen timer i forveien av fredagens angrep ble fire mennesker drept og 39 såret da en bombe skjult i en motorsykkel ble sprengt like ved en annen politiker i Bannu, nær grensen til Afghanistan. Politikeren – Akram Khan Durrani, kandidat for partiet Muttahida Majilise-Amal (MMA) – overlevde.

Så langt har ingen påtatt seg skylden for dette angrepet.

Tirsdag slo pakistansk Taliban til mot et valgmøte i regi av Awami National Party (ANP) i Peshawar. Partiets lokale leder Haroon Bilour var blant de 22 som ble drept.

Sikkerhetsbekymringer

Etter denne ukens angrep har eksperter og analytikere tatt til orde for at landets hær må fokusere mer på sikkerhetsutfordringer enn politikk – en uttalelse som kommer etter anklager om at hæren blander seg inn i landets kommende valg.

– Det har aldri vært mer sant enn nå at Pakistans sikkerhetstjeneste må fokusere på sikkerhet, ikke politikk, tvitrer analytiker Mosharraf Zaidi.

I en lederartikkel skriver den engelskspråklige avisen Dawn at myndighetene «ikke bare må skru opp sikkerhetsnivået, men også mobilisere hele etterretningsapparatet for å gjøre jobben de faktisk er ment å utføre, nemlig å hindre angrep».

Samtidig med angrepene er det økende politiske uroligheter i landet. Tidligere statsminister Nawaz Sharif ble pågrepet av politiet da han ankom Lahore fra London fredag kveld. Han ble 6. juli dømt til ti års fengsel in absentia for korrupsjon, og han visste derfor godt at han ville bli fengslet.

Sharif, som mener dommen er politisk motivert, sier han vil kjempe for sitt parti, og han kaster dermed usikkerhet over hva som kan skje de neste dagene før valget holdes 25. juli.

Personvernpolicy