Tidligere FARC-leder ber om unnskyldning

Tidligere FARC-leder Rodrigo Londoño left, ankommer til det første rettsmøtet i fredsdomstolen. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix
Tidligere FARC-leder Rodrigo Londoño left, ankommer til det første rettsmøtet i fredsdomstolen. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere FARC-leder Rodrigo Londoño ba om unnskyldning da tidligere FARC-ledere møtte til første rettsmøte i Colombias fredsdomstol fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 32 tidligere geriljalederne som er anklaget for å være ansvarlig for opp til 8.500 kidnappinger mellom 1993 og 2012, er de første som etterforskes av domstolen som er et resultat av fredsavtalen fra 2016.

– Mange familier har lidd mye smerte, frykt og ugjenkallelig tap. Vi ber om unnskyldning og vil gjøre alt for å sikre at sannheten kommer fram, sa Londoño.

Bare tre av de 32 møtte selv fram til det første møtet, mens resten var representert av sine advokater.

Fredsavtalen førte til at over 7.000 geriljasoldater ble demobilisert etter en 52 år lang konflikt som krevde minst 220.000 liv og førte til at 3 millioner ble internt fordrevet.

Londoño var FARCs presidentkandidat ved valget i mai, men han trakk seg på grunn av dårlig helse.

Blant de 32 som nå stilles for fredsdomstolen, er en som sitter fengslet for kokainsmugling og sju av de ti som blir medlemmer av nasjonalforsamlingen etter valget i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FARC fikk under 1 prosent av stemmene, men er likevel garantert ti plasser i nasjonalforsamlingen i henhold til fredsavtalen.

De som påtar seg ansvaret for sine handlinger i løpet av den lange krigen, vil få mildere straff, maksimalt fem til åtte år. Mens de som blir funnet skyldig uten å påta seg ansvar, vil få mye lengre dommer.

Amnesti er utelukket for dem som dømmes for forbrytelser mot menneskeheten, folkemord, krigsforbrytelser, gisseltaking, tortur, likvideringer, forsvinninger, voldtekt eller for å ha rekruttert barn som soldater.