Fortsatt slokking av skogbranner – mer tordenvær i vente

Et helikopter slukker en av de mange skogbrannen som holder p¬ i Setesdalen etter gårsdagens tordenvær. Her en fjelltopp som brenner nord for Sordal i Setesdalen.
Et helikopter slukker en av de mange skogbrannen som holder p¬ i Setesdalen etter gårsdagens tordenvær. Her en fjelltopp som brenner nord for Sordal i Setesdalen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det brenner fredag fortsatt en rekke steder i Sør-Norge, særlig i Telemark og Agder. Senere fredag er det ventet mer tordenvær, ifølge meteorologene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble registrert hele 11.000 lynnedslag torsdag, opplyser Meteorologisk institutt – og dette var skyld i mange av brannene.

– Det blir mer tordenvær i ettermiddag og kveld. I helgen er det mest sannsynlig kun områdene nord på Østlandet og sør i Trøndelag som er utsatt, skriver meteorologene på Twitter.

Fredag ettermiddag jobbet brannmannskaper i Telemark med slokking av mellom 25 branner, skriver NRK. Det er mest prekært i Drangedal hvor det er minst sju branner.

– Der har det brent i et gammelt branntårn, og en bygning har brent på Sandvik gård, sier vaktleder ved 110-sentralen, Martin Haugen.

Les også: Flere skogbranner i Sør-Norge

Også i Agder

Ifølge Fædrelandsvennen brenner det fredag kveld hele 29 steder i blant annet Agder-kommunene Valle, Bykle, Bygland, Åmli, Hægebostad, Åseral, Marnardal, Evje og Hornnes, Birkenes, Froland og Risør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 11.30-tiden torsdag ringte det nærmest konstant på 110-sentralen i Telemark, og fylket hadde en betydelig del av de over 100 skogbrannene som rammet Sør-Norge. Og det er bedre å ringe én gang for mye enn én gang for lite, sier overbrannmester Jørn Halvor Ufs til NTB.

– Det er viktig å orientere seg om hvor man er. Finn navn på nærmeste fjell, og kanskje to-tre fjell i nærheten, forteller han.

Les også: Over 100 skogbranner i Sør-Norge – de neste to dagene blir kritiske

Noen tente likevel bål

Det kan virke som ikke alle har fått med seg hvor stor skogbrannfaren er for tiden, for natt til fredag oppdaget brannfolkene bål både i Heddal ved Notodden og Skafså i Tokke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag formiddag rykket brannvesen og politi ut til Gjervoldstadveien i Mandal for å slukke et bål.

– Brannvesen og politi er lite fornøyd med å få slike meldinger nå. Bålforbudet burde nå være godt kjent, skriver 110-sentralen i Agder på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, ifølge Yrs oversikt.

Ifølge NRK er det fra fredag ikke engang lov å røyke i skog og mark i Telemark.

Les også: DSB: – Dette gjør du ved skogbrann

DSB: – Kom deg ut

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har økt beredskapen med brannhelikoptre til 16 og har mulighet til å sette inn flere ved behov.

I tillegg er Sivilforsvaret satt inn en rekke steder i landet.

– Det gjøres en formidabel innsats av brann- og redningsvesenet, med god støtte av skogbrannhelikoptrene, Sivilforsvaret og frivillige, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

– Vi oppfordrer folk til å være forsiktige, slik at nye branner ikke oppstår. Det blir bare tørrere og tørrere. Oppdager du en skogbrann, må du varsle raskt til nødnummer 110. Mens du venter på hjelp kan du starte slokkearbeidet selv, men ikke ta noen sjanser. Kom deg ut av området før flammene omringer deg, sier Pedersen.