Tolv russere tiltalt for å ha hacket Demokratene

Visejustisminister Rod Rosenstein kunngjorde tiltalen fredag.
Visejustisminister Rod Rosenstein kunngjorde tiltalen fredag. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En storjury i USA har reist tiltale mot tolv russiske etterretningsagenter for innblanding i 2016-valget i form av omfattende dataangrep av Demokratene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Trumps påståtte bånd til Russland

• I januar 2017 besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske den påståtte kontakten mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

• I februar skrev New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre tilknyttet Trump gjentatte ganger i 2016 hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.

• I februar viderebrakte CNN og New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

• Trump måtte samme måned sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i desember, uten å informere om dette.

• I mars ble justisminister Jeff Sessions anklaget i Washington Post for å ha hatt kontakt med Russlands ambassadør to ganger i 2016 uten å ha opplyst om det.

• Samme måned bekreftet FBI-sjef James Comey for første gang at FBI etterforsker Russland for innblanding i valget og de påståtte forbindelsene mellom russerne og Trumps medarbeidere. 10. mai ble Comey oppsagt av Trump.

• 17. mai ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker for å granske den mulige russiske innblandingen i valget.

• I juli ble det kjent at Trumps sønn, Donald junior, i juni i fjor hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Informasjonen skulle stamme fra russiske myndigheter. Trump seniors svigersønn og nåværende rådgiver Jared Kushner deltok også på møtet. Presidenten sier han ikke kjente til møtet.

• I september måtte Donald Trumps sønn møte i Kongressen for å forklare seg om sine kontakter med russere under valgkampen.

• I oktober ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates tiltalt av Mueller for en rekke forhold, blant annet for å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene.

• En tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopolous, innrømmet samtidig å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

• 1. desember ble det kjent at Flynn siktes av spesialetterforsker Robert Mueller for å ha løyet til FBI om sin Russland-kontakt.

• 16. februar opplyser Mueller at en storjury har reist tiltale mot 13 russiske statsborgere og tre russiske selskaper for en rekke lovbrudd, deriblant innblanding i valget.

• 13. juli opplyser justisdepartementet at en storjury på Muellers anmodning har tiltalt 12 agenter fra russisk militæretterretning for blant annet hacking av Demokratene før valget.

Tiltalen er utformet av spesialetterforsker Robert Mueller, den tidligere FBI-direktøren som har ansvaret for granskingen av anklagene om russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

Tiltalen mot tolv militære etterretningsagenter fra Russland skjer bare tre dager før toppmøtet mellom president Donald Trump og hans russiske motpart Vladimir Putin i Finland.

I den 29 sider lange tiltalebeslutningen anklages russiske GRU-agenter for å ha utført omfattende cyberoperasjoner for å stjele og offentliggjøre dokumenter og eposter fra Demokratene i forkant av valget.

– Det finnes ingen påstander om at sammensvergelsen endret stemmetallene eller påvirket noe valgresultat, sa visejustisminister Rod Rosenstein da han holdt pressekonferanse om utviklingen i Washington fredag.

Stjålne eposter

Han sier Trump er brifet om utviklingen og sier timingen utelukkende handler om «fakta, bevis og loven»:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen anklager i denne tiltalen om at noen amerikansk borger begikk noen forbrytelse, tilføyer han.

Rosenstein medgir at amerikanere kommuniserte med de tiltalte på internett, men uten at de visste at de snakket med russiske etterretningsagenter.

De tolv russerne er blant annet anklaget for å ha brutt seg inn i dataserverne til Demokratenes nasjonalkomité (DNC) og deres valgkampapparat, samt til daværende presidentkandidat Hillary Clintons valgkampapparat. De stjålne epostene ble deretter offentliggjort i månedene før valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever at Trump avlyser møte

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, ber Trump avlyse samtalene med Putin.

– Disse tiltalene er ytterligere bevis for det alle utenom presidenten forstår. President Putin er en motstander som blandet seg inn i våre valg for å hjelpe president Trump med å vinne, sier Schumer i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har hele tiden nektet for at de på noen måte blandet seg inn i presidentvalget i 2016.

– Den russiske stat har aldri grepet inn og har ingen hensikt om å gripe inn i amerikanske valg, uttalte Putin-rådgiver Jurij Usjakov fredag.

Trump lover å spørre Putin

Tidligere fredag, før tiltalebeslutningen ble kjent, sa Trump at han ville spørre Putin om anklagene om russisk innblanding i valget.

– Jeg kommer absolutt, helt bestemt til å stille spørsmålet, og forhåpentligvis kommer vi til å ha et godt forhold til Russland, sa han under en pressekonferanse sammen med statsminister Theresa May i Storbritannia.

Samtidig fordømte presidenten Muellers etterforskning og gjentok at han mener den er en «iscenesatt heksejakt».

– Vi har vært ekstremt harde med Russland, sa Trump.

Overvåking

Fra før av er 20 personer og tre selskaper tiltalt i Mueller-etterforskningen. Blant dem er fire tidligere Trump-rådgivere, samt 13 russere som anklages for å ha deltatt i en omfattende sosiale medier-kampanje med mål om å påvirke den amerikanske opinionen i forkant av valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fredagens tiltale hevdes det at GRU-agenter fra mars 2016 brøt seg inn i datamaskinene til over 300 ansatte og frivillige i Clintons valgkamp, samt i partiapparatet.

De overvåket datamaskinene, plantet ondsinnet programvare og stjal dokumenter, ifølge tiltalen. I juni samme år begynte de ifølge tiltalen å offentliggjøre titalls tusen stjålne eposter, blant annet gjennom falske internett-identiteter.